Το μενού της συζήτησης Τσίπρα – Τραμπ

Το μενού της συζήτησης Τσίπρα – Τραμπ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιβεβαίωση της στήριξης των ΗΠΑ στις νέες ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν, τόσο εντός της Ευρώπης όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η πρωτοφανής, όπως χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές, άριστη συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον ανοίγει σοβαρές προοπτικές για την Ελλάδα σε πολλαπλά επίπεδα. Από την αμερικανική πλευρά τονίζεται ότι η συνεργασία υπερβαίνει τις όποιες διαφορές σε πρόσωπα, κόμματα και ιδεολογίες.

Οπως το έθεσε Αμερικανός αξιωματούχος, είναι σημαντικό ο πρωθυπουργός και ηγέτης ενός κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται στην Ουάσιγκτον, στον Λευκό Οίκο, στο Blair House, για να συζητήσει με τον πρόεδρο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ κοινές δράσεις ενάντια σε κοινές απειλές και προβλήματα, όπως φυσικά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Επαφές με επενδυτές

Η αμερικανική πλευρά προβάλλει ως εξαιρετικά σημαντική πτυχή της επίσκεψης τη μετάβαση του Ελληνα πρωθυπουργού στο Σικάγο και τις επαφές που θα έχει εκεί με επιχειρηματικούς κύκλους και πιθανούς επενδυτές. Aφού επισημαίνεται ότι η σημασία της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον και της συνάντησης με τον πρόεδρο είναι αυτονόητη, κάτι που ισχύει και για τις επαφές με μέλη του Κογκρέσου, τονίζεται ότι στο Σικάγο ο κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με στελέχη «πραγματικών» εταιρειών, μεταξύ αυτών και startups, που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ή να αποτελέσουν πηγή χρήσιμων πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Επίσης, στο Σικάγο θα συναντηθεί με τον Τζον Κάλαμος, λίγους μήνες μετά την εξαγορά από τον γνωστό Ελληνοαμερικανό επενδυτή και συνεργάτες του της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο Σικάγο εδρεύει και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), μια από τις πιο δραστήριες και αποτελεσματικές ομογενειακές οργανώσεις. Οι επαφές στην αμερικανική μεγαλούπολη στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων, τόσο από ομογενείς όσο και από Αμερικανούς. Γίνονται, επίσης, προσπάθειες ώστε ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί και με μέλη του Κογκρέσου (Hellenic Caucus).

Από την πλευρά των ΗΠΑ παραμένει ουσιώδους σημασίας η συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Ηδη χθες, ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας ταξίδεψε στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο, αλλά και να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (η επίσκεψη του κ. Βίτσα θεωρείται πάντως και ευρύτερα προπαρασκευαστική για εκείνη του κ. Τσίπρα). Για την ΕΑΒ θα είναι κρίσιμης σημασίας η αναβάθμιση του στόλου των F-16, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάποια οριστική απόφαση επ’ αυτού, λόγω και της δημοσιονομικής στενότητας. Ακόμη μεγαλύτερης σημασίας για την αμερικανική πλευρά είναι η βάση της Σούδας. Ηδη οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει αρκετά στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Σούδα, παρά το γεγονός ότι το χρονικό εύρος της αμυντικής συμφωνίας που διέπει τη χρήση παραμένει στο ένα έτος. Από την πλευρά της Ουάσιγκτον παραμένει στο τραπέζι και το αίτημα για τη χρήση της βάσης στο Καστέλλι. Σε στρατιωτικό επίπεδο οι αρχηγοί των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις, ενώ σχεδιάζουν να κάνουν και άλλες στους επόμενους μήνες.

Γεωπολιτικά ζητήματα

Εκείνο, ωστόσο, που έχει σημασία για την Αθήνα είναι η επίτευξη βοήθειας γεωπολιτικoύ επιπέδου και όχι τόσο για την παροχή εξοπλισμών. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πάγια έκκληση της Αθήνας για πιο ευέλικτη στάση του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει ταχέως η τρίτη αξιολόγηση, αν και στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτή δεν εξαρτάται και τόσο πολύ από το τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα γεωπολιτικά ζητήματα αναμένεται να έχουν τεθεί σε πιο λεπτομερή βάση και κατά τη συνάντηση που θα έχει δύο 24ωρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ.Ρ. Μακμάστερ.

Δεν αποκλείεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης να συνοδεύουν τον κ. Τσίπρα, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα (13 Οκτωβρίου) θα βρίσκονται στις ΗΠΑ για τη συνεδρίαση ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας. Υπάρχει, ωστόσο, περίπτωση, στις συναντήσεις που θα γίνουν και με εκπροσώπους του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών, την ελληνική πλευρά να εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος, εκ των πλέον στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή