«Εστιάζω στην ποιότητα ζωής»

«Εστιάζω στην ποιότητα ζωής»

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οι συνεργάτες της Ελληνοαμερικανίδας Νικόλ Μαλλιωτάκη ανυπομονούν να τη δουν να αναμετριέται με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντι Μπλάζιο στο ντιμπέιτ της 10ης Οκτωβρίου. Πιστεύουν ότι η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για τη δημαρχία της πόλης θα επικρατήσει κατά κράτος, διότι, όπως λένε, «είναι τρομερή ρήτορας». Για την ώρα, η δυναμική Νεοϋορκέζα πολιτικός παραμένει αουτσάιντερ, χωρίς τις βαθιές τσέπες και την αναγνωρισιμότητα προηγούμενων υποψηφίων. Επιπλέον, σε ένα προπύργιο των Δημοκρατικών, όπως είναι η Νέα Υόρκη, δεν βοηθά που είναι Ρεπουμπλικανή. Εκείνη, όμως, δεν πτοείται. Οπως λέει στη συνέντευξή της στην «Κ», «σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά πριν από αυτόν τον δήμαρχο είχαμε πέντε συνεχείς θητείες Ρεπουμπλικανών, θεωρώ λοιπόν ότι οι Νεοϋρκέζοι θα υποστηρίξουν έναν Ρεπουμπλικανό αν πιστεύουν ότι θα κάνει καλύτερη δουλειά».

Απλό μήνυμα

Το μήνυμά της είναι απλό: εστιάζει στα προβλήματα των δημοτών της πόλης, ιδιαίτερα όσων τα βγάζουν δύσκολα πέρα, και παρουσιάζεται ως «η υποψήφια της κοινής λογικής». Οπως λέει, «οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι η κυκλοφορία γίνεται κανονικά, ότι τα τρένα δουλεύουν, ότι τα παιδιά έχουν μια καλή μόρφωση και ότι φροντίζουμε τους αστέγους. Αυτά νομίζω ότι περιμένουν οι άνθρωποι από τις δημοτικές αρχές αλλά ο δήμαρχός μας δεν έχει κάνει τίποτε, αντίθετα έχει κάνει τα προβλήματα χειρότερα». Η επιθετική προεκλογική της εκστρατεία περιλαμβάνει συνεντεύξεις Τύπου για τη βία στα σχολεία και βίντεο για τα προβλήματα στις συγκοινωνίες της πόλης. Η τριανταεξάχρονη πολιτικός εστιάζει, όπως λέει, «στην ποιότητα ζωής». Σημειώνει, μάλιστα, ότι «τόσοι άνθρωποι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στην πόλη και οι πολιτικοί τους απογοητεύουν: ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που πέντε χρόνια μετά τον τυφώνα “Σάντι” ακόμη περιμένει την ανοικοδόμησή του, ο βραβευμένος οδηγός ταξί που έχει χάσει το ψωμί του γιατί δεν υπάρχει ισότιμος ανταγωνισμός μεταξύ των ταξί και των εταιρειών διαμεσολάβησης, ο δάσκαλος που είναι απογοητευμένος από τη γραφειοκρατία και δεν αισθάνεται πλέον ασφαλής στο σχολείο».   

Η κ. Μαλλιωτάκη γνωρίζει από προεκλογικές εκστρατείες, αφού από τα 16 της χρόνια δούλευε εθελοντικά σε αυτές, ενώ μετά το πανεπιστήμιο ήταν σύμβουλος του κυβερνήτη Τζορτζ Πατάκη για τις σχέσεις με τις κοινότητες της Νέας Υόρκης. Οπως λέει, τότε της άρεσε να βρίσκεται στο παρασκήνιο και δεν φανταζόταν ότι θα έβαζε ποτέ υποψηφιότητα η ίδια. Τέσσερα χρόνια μετά, όμως, σε ηλικία 29 ετών, άφηνε έξω από την πολιτειακή Βουλή τη Δημοκρατική αντίπαλό της. Οπως εκτιμά, αυτό έγινε διότι «είχαμε το κατάλληλο μήνυμα, ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, ήμασταν παρόντες και είχαμε πάθος». Εκτοτε έχει εκλεγεί τέσσερις φορές.

Θεωρεί ότι είναι αρκετά διπλωματική ώστε να συνεργάζεται και με τους Ρεπουμπλικανούς και με τους Δημοκρατικούς. Αντιθέτως, εκτιμά ότι «ο δήμαρχος όχι μόνον δεν μπορεί να συνεργασθεί με τους Ρεπουμπλικανούς στην Ουάσιγκτον, αλλά ούτε με τους Δημοκρατικούς στο κόμμα του, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Κουόμο». Οπως εξηγεί, «αυτό πλήττει τους ανθρώπους της Νέας Υόρκης, διότι δεν έχουμε τις επενδύσεις στις υποδομές που χρειαζόμαστε… Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας στην πόλη, αν δεν έχουμε καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον και το Αλμπανι, θα έχουμε προβλήματα».

Με πατέρα από την Κρήτη και μητέρα πρόσφυγα από την Κούβα, η κ. Μαλλιωτάκη αστειεύεται λέγοντας ότι μόνο στη Νέα Υόρκη μπορεί να υπάρξει αυτός ο συνδυασμός. Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι η ελληνική κοινότητα της πόλης την έχει υποστηρίξει πολύ, ιδιαίτερα στην εκλογική της περιφέρεια του Μπρούκλιν και Στέιτεν Αιλαντ. Οπως εκτιμά, οι Ελληνοαμερικανοί είναι «ενθουσιασμένοι» με την υποψηφιότητά της. «Οπως συνέβη και με εκείνη του Τζον Κατσιματίδη την τελευταία φορά, προκαλεί υπερηφάνεια στην κοινότητα», εξηγεί. Αν και είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βουλευτών Ελληνικής Καταγωγής, παραδέχεται ότι λόγω της εκστρατείας έχει μείνει πίσω στην ενημέρωσή της για τα ελληνικά ζητήματα, και όχι μόνον: αυτές τις ημέρες είναι δύσκολο να παραμένει ενήμερη για το τι συμβαίνει στην Ουάσιγκτον, πόσο μάλλον στις άλλες χώρες, λέει.

Γεμάτο πρόγραμμα

Πριν και μετά τη συνέντευξη στα γραφεία της εκστρατείας της, μία ανάσα από την Τάιμ Σκουέαρ, κανονίζει τις δημόσιες εμφανίσεις του Σαββατοκύριακου, φωτογραφίζεται με εκπροσώπους της Νεολαίας του κόμματος και διαπραγματεύεται μία παραγγελία μέσω μιας συνεργάτιδάς της, που μιλάει στο τηλέφωνο. «Αισθάνομαι καλά διότι οι αντιδράσεις του κόσμου είναι εξαιρετικές όπου πηγαίνουμε», λέει. Είναι έτοιμη η Νέα Υόρκη για μία δήμαρχο της γενιάς των μιλένιαλς; «Το ερώτημα είναι αν η Νέα Υόρκη είναι έτοιμη για μία γυναίκα», απαντά. «Για μία πόλη που υποστηρίζει ότι είναι τόσο προοδευτική και σύγχρονη, θα ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα να εκλέξουμε την πρώτη γυναίκα, ειδικά φέτος που είναι η 100ή ετέτειος από τότε που οι γυναίκες έλαβαν το δικαίωμα της ψήφου στην πολιτεία».

Λίγες ώρες μετά, βρίσκεται στο ετήσιο δείπνο του The Hellenic Initiative. Στέκεται στρατηγικά στην είσοδο της τεράστιας αίθουσας και χαιρετά όσους την αναγνωρίζουν. Αν τα πάει τόσο καλά όσο ελπίζουν οι συνεργάτες της στο ντιμπέιτ με τον δήμαρχο, αλλά και αν συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειάζεται για να προχωρήσει με αξιώσεις μέχρι τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, η φήμη της ως πολιτικού θα εκτοξευθεί. Και αυτό είναι το μεγάλο της κέρδος είτε κερδίσει είτε χάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή