Ν.Δ.: «Ολλανδικό μοντέλο» στα εργασιακά

Ν.Δ.: «Ολλανδικό μοντέλο» στα εργασιακά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, ούτε επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Η αποστροφή του λόγου του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη μετά την πρώτη προσυνεδριακή διαδικασία –με θέμα την απασχόληση και την ανεργία– της περασμένης Κυριακής στη Νίκαια δεν παρέπεμπε, πάντως, στην εργασιακή «ζούγκλα» για την οποία έσπευσε να κατηγορήσει το Μαξίμου την Πειραιώς αμέσως μετά τη δημοσίευση των ερωτηματολογίων που έθεσε η Ν.Δ. προς τους πολίτες για το ζήτημα.

Είναι η στήριξη του «ολλανδικού μοντέλου», μιας συμμαχίας στα εργασιακά ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες που θα διασφαλίζει στην πράξη τα εργασιακά δικαιώματα. Αν η πρόταση –η οποία φιγουράρει στα συμπεράσματα της πρώτης προσυνεδριακής εκδήλωσης της Ν.Δ.– είναι προωθημένη για τα ελληνικά πολιτικά ήθη, ακόμα καλύτερα για τη Ν.Δ. που επιδιώκει να καταθέσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή προσέγγιση στα πράγματα. Εξάλλου, όπως είπε από τη Νίκαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η μεταμνημονιακή Ελλάδα απαιτεί ένα μεταμνημονιακό σχέδιο». Και αυτό απαιτεί μια άλλη κυβέρνηση που θα επιχειρήσει και ρήξεις. Αν ως τέτοια θεωρείται η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών –εφόσον συνυπογράφονται και από τις δύο πλευρές– η Πειραιώς δεν σκοπεύει να υπεκφύγει, όπως δείχνει η ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Νίκαιας.

Ερωτηματολόγια

Το ολλανδικό μοντέλο δεν ήταν, εξάλλου, το μόνο που προέκυψε ως συμπέρασμα από τη ζύμωση της Ν.Δ. με ομιλητές και εμπειρογνώμονες εκτός του κόμματος. Η ζύμωση που έλαβε και τη μορφή ερωτηματολογίων προς μέλη και όχι μόνο της Ν.Δ. –στην πρώτη διαδικασία απάντησαν διαδικτυακά στα σχετικά ερωτηματολόγια 18.000 άνθρωποι– πέρα από κάποια χρήσιμα συμπεράσματα (όπως, για παράδειγμα, υπέρ μιας πολιτικής φιλικής προς το επιχειρείν ως τρόπο για την αντιμετώπιση της ανεργίας έναντι μιας πολιτικής επιδομάτων), προκάλεσε και την αντίδραση του Μαξίμου. Φαίνεται ότι δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η μόνη. Εξάλλου, μεταξύ των βασικών επιδιώξεων των προσυνεδριακών διαδικασιών είναι οι όποιες συζητήσεις να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη συζήτηση. Oπως το έθετε αρμόδια πηγή, «δεν θα κινηθούμε φοβικά, ακόμη κι αν μας επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο στόχος, εξάλλου, είναι να περάσει το μήνυμα της Ν.Δ. στην κοινωνία. Και μαζί με αυτό να διαφανεί το διακριτό πολιτικό της στίγμα.

Στην Πειραιώς ήδη προετοιμάζονται πυρετωδώς για το επόμενο προσυνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 21 Οκτωβρίου. Η θεματική ομπρέλα «Για τους νέους» που επελέγη προϊδεάζει ότι η Παιδεία, αλλά και το brain drain, θα βρεθούν στο προσκήνιο. Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, αναμένονται και τα σχετικά ερωτηματολόγια. Δεδομένων των θέσεων που έχει ήδη εκφράσει η Ν.Δ., προφανώς στα ερωτηματολόγια θα τεθούν διλήμματα που αφορούν τα ιδιωτικά και τα δημόσια πανεπιστήμια – ο κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων έπειτα από συνταγματική αναθεώρηση. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρχουν και ερωτήσεις για την αυτονομία των σχολείων, θέση που πρόσφατα προκάλεσε συζήτηση και την αντίδραση συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ. Προφανώς και αυτά θα προκαλέσουν την αντίδραση της κυβέρνησης.

Στην Πάτρα προγραμματίζεται να προσκληθούν επιστήμονες από το εξωτερικό – ή και ομιλίες τους για να μοιραστούν τις ιστορίες τους μέσω skype, ενώ η Πειραιώς επιδιώκει την παρουσία ομιλητών που έχουν δημοσίως επιδείξει μεταρρυθμιστική στάση απέναντι στα εκπαιδευτικά πράγματα και, βέβαια, έχουν ταχθεί εναντίον του νόμου Γαβρόγλου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει ως πρωθυπουργός. Στόχος, την ίδια ώρα, είναι η παρουσία πολλών νέων, τόσο στα πάνελ των ομιλητών, όσο και στο κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή