Ν. Αλιβιζάτος: Εφθασε η ώρα της πολιτικής

Ν. Αλιβιζάτος: Εφθασε η ώρα της πολιτικής

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα διαδικαστικά προβλήματα –εκτός απροόπτου– να είναι λυμένα, όλα δείχνουν πως στο διάστημα του ενός μηνός που απομένει για να στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου επικεφαλής στην Κεντροαριστερά, έχει ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση γύρω από αμιγώς πολιτικά θέματα. Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς τους υποψηφίους ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας Ν. Αλιβιζάτος.

Προς αυτή την κατεύθυνση «έδειχνε» και η ομολογουμένως αιχμηρή ανακοίνωση του Ποταμιού, μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών, που παρά το γεγονός ότι έκανε λόγο για προσπάθεια μετατροπής της διαδικασίας «σε κλειστή παλαιοκομματική σύναξη», έκλεινε με το καθ’ όλα συμβιβαστικό πως «στις 12 Νοεμβρίου ή όποια άλλη ημερομηνία αποφασιστεί» οι πολίτες «θα στηρίξουν την πρότασή μας και τον αγώνα μας για μια μεγάλη νικηφόρα προοδευτική παράταξη» σκιαγραφώντας τη διάθεση να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση γύρω από το θέμα αυτό.

Η μετατόπιση σε πολιτικά ζητήματα αναδείχθηκε και κατά τη χθεσινή ψηφοφορία για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το Ποτάμι διαφοροποιήθηκε από τη ΔΗΣΥ, με τον Στ. Θεοδωράκη να χαράσσει ο ίδιος τη διακριτή γραμμή, λέγοντας πως «όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα εμείς δεν κρυβόμαστε», υπερψηφίζοντας τελικά τη ρύθμιση για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Ο κ. Θεοδωράκης έδωσε σαφή πολιτική διάσταση στην επιλογή αυτή, λέγοντας πως «η νέα προοδευτική παράταξη δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα», ενώ αξιοσημείωτη ήταν η διαφοροποίηση του Θ. Θεοχαρόπουλου που ψήφισε «Ναι», δίνοντας για μία ακόμη φορά ένα σαφές αριστερό πρόσημο στις επιλογές του.

Ο Γ. Καμίνης από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται επέλεξε να ασκήσει κριτική στην απουσία της Φ. Γεννηματά από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την «φυγόμαχη». Η κ. Γεννηματά από την Κρήτη έκανε λόγο για μικρότητες «που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή». «Θεσμική» ήταν η απάντησή της και στο ερώτημα για τη συμμετοχή της σε τηλεμαχίες, λέγοντας πως θα είναι παρούσα «στα δύο debates που έχει αποφασίσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου». Στο μέτωπο των υπολοίπων υποψηφίων, ενδιαφέρον έχει η πορεία ανάρρωσης του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος παραμένει κλινήρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη θα γνωρίζει την ακριβή κατάσταση την οποία βρίσκεται το γόνατό του και ακολούθως θα ληφθούν αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, μίνι εσωτερική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη βάση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ, άνοιξε το τελευταίο 24ωρο. Αφορμή στάθηκε άρθρο («Ελευθερία του Τύπου») του πρώην εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Θ. Ρουσόπουλου, που θεωρήθηκε πως πήρε θέση στα εσωτερικά του κόμματος, υποστηρίζοντας τη Φώφη Γεννηματά. Ουκ ολίγα στελέχη, που πρόσκεινται στον Ν. Ανδρουλάκη αλλά και στον Στ. Θεοδωράκη, σχολίασαν αρνητικά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, στοχεύοντας στην παραδοσιακή βάση του κόμματος και στα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά της. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης παρενέβη, υπογραμμίζοντας πως «όσοι νομίζουν ότι βλάπτουν τη Φώφη Γεννηματά, αναπαράγοντας δηλώσεις και άρθρα δημοσιογράφων, πλανώνται πλάνην οικτρά» και καταλήγοντας πως «το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βλάπτουν την παράταξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή