Ν.Δ.: Σκιαμαχίες από Μαξίμου

Ν.Δ.: Σκιαμαχίες από Μαξίμου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι πίνετε και δεν μας δίνετε…». Με τη γνωστή φράση –ενδεικτική της νέας γλώσσας που θα χρησιμοποιεί η Ν.Δ. σε όσα θεωρεί «σκιαμαχίες» της κυβέρνησης– υποδέχθηκε η Πειραιώς το νομοσχέδιο για την κάνναβη, για να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα. Και αυτά δεν αφορούν τη χρήση κάνναβης –όπως δεν αφορούσαν και την αλλαγή ταυτότητας φύλου– αλλά τα ανοικτά μέτωπα της πραγματικής οικονομίας, όπως έσπευσε να θυμίσει η Ν.Δ. ορμώμενη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη που διαψεύδουν τον πρωθυπουργό και αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα.

«Τρία χρόνια διαψεύδεται ο πρωθυπουργός, γιατί θα επιτύχει τον τέταρτο;» αναρωτιούνταν κύκλοι της Πειραιώς. Οι ίδιοι κύκλοι έκαναν λόγο για τρία χρόνια «αναίτιας οπισθοδρόμησης» και απαριθμώντας τη συνταγή της υπερφορολόγησης, των αυξημένων εισφορών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο και των «βαλτωμένων» επενδύσεων, επεσήμαιναν ότι το πρωθυπουργικό αφήγημα περί ανάπτυξης δεν πείθει κανέναν. Νωρίτερα, η απάντηση της Πειραιώς στην κυβέρνηση μέσω κύκλων για το νομοσχέδιο για την κάνναβη είναι ενδεικτική της πρόθεσης του Κυρ. Μητσοτάκη να μη συρθεί στη «δήθεν αριστερή» ατζέντα που επιχειρεί να ανοίξει η κυβέρνηση για να αποφύγει αυτά που την «πονούν».

Εκτίμηση, εξάλλου, είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας θα προσφεύγει όλο και περισσότερο σε κινήσεις «αριστερού εντυπωσιασμού», προκειμένου να επισκιάσει τα πραγματικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το νομοσχέδιο για την κάνναβη, κύκλοι της Πειραιώς σημείωναν ότι η Ν.Δ. θα το εξετάσει, «αφού προηγουμένως συμφωνήσουν για το περιεχόμενό του τόσο οι κυβερνητικοί εταίροι, όσο και οι τάσεις τους που αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε». Η τελευταία επισήμανση έχει τη σημασία της, καθώς η Πειραιώς θα αναδεικνύει όλο και περισσότερο τις ρωγμές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες έγιναν παραπάνω από εμφανείς στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου. Και αυτές δεν αφορούν μόνο τους ΑΝΕΛ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «τι πίνει και δεν δίνει» στους υπόλοιπους, αφού «υπερφορολογεί τους πάντες και τα πάντα, φυλλορροεί υπό το βάρος των οικονομικών αδιεξόδων που η ίδια προκάλεσε, αδυνατεί να προσελκύσει επενδύσεις, έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τα νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία».

Την ίδια ώρα, οι αλλαγές στη Ν.Δ. δεν αφορούν μόνο τη «βιτρίνα» του κόμματος, όπως δείχνει η χθεσινή απόφαση του κ. Μητσοτάκη για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρόεδρος είναι ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου και γενική διευθύντρια η καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου. Στα μέλη φιγουράρει το όνομα του συνταγματολόγου Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε ήδη συμβουλευτικό ρόλο στα της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά φαίνεται ότι αναλαμβάνει ευρύτερο ρόλο κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ., οι καθηγητές Θ. Πελαγίδης, Γ. Πρεβελάκης και Σπ. Βλαχόπουλος, ο Αγγ. Συρίγος, ο επίσης καθηγητής και επικεφαλής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Χρ. Ταραντίλης και ο Μιχ. Αργυρού, αναπλ. καθηγητής Οικονομικών (Cardiff).

Ρουσόπουλος: «Σκέφτομαι να επιστρέψω στην πολιτική»

Την πρόθεση επιστροφής του στην πολιτική προανήγγειλε εκ νέου ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Oπως το έθεσε (ΣΚΑΪ) ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία του να είναι και πάλι υποψήφιος με τη Ν.Δ., «το ενδιαφέρον μου για την πολιτική υφίσταται και είναι η πρώτη φορά που το σκέφτομαι σοβαρά. Θα έχω μια ευκαιρία να συζητήσω με τον αρχηγό του κόμματος». Ο κ. Ρουσόπουλος υπερασπίστηκε τις θέσεις της Ν.Δ. για την οικονομία, σημειώνοντας ότι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις «είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση για να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη». Χαρακτήρισε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα διχασμένο κόμμα, όπου άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος», εκτιμώντας μάλιστα ότι έχει τελειώσει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης. Με αφορμή το νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιεί «επικοινωνιακά τεχνάσματα για να κερδίσει χρόνο και να στρέψει αλλού την προσοχή». O κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες αλλαγές στη Ν.Δ., οι οποίες, όπως είπε, «θα ενισχύσουν τη Ν.Δ.», τόνισε, ωστόσο, ότι πιο σημαντικές είναι «οι θέσεις του κόμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή