Ν.Δ.: νέα πρόσωπα στο προσκήνιο

Ν.Δ.: νέα πρόσωπα στο προσκήνιο

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στελέχη βγάζει μπροστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο αίτημα για ανανέωση, αλλά και στη συχνή κριτική που ασκείται στη Ν.Δ. περί φθαρμένων προσώπων. Λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο, η Πειραιώς ανακοίνωσε χθες τη σύνθεση της 12μελούς ομάδας συμβούλων του κ. Μητσοτάκη – που έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των θέσεων και προτάσεων της Ν.Δ.

Τα πρόσωπα –με τεχνοκρατικό προφίλ τα περισσότερα– βγαίνουν μπροστά στο συνολικό «ρετουσάρισμα» της εικόνας και της γλώσσας του κόμματος που κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Οι δώδεκα έχουν ούτως ή άλλως ρόλους κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. –κάποιοι στο κόμμα, ενώ άλλοι εξ αυτών από την εποχή που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου– και επιδιώκεται να έχουν συχνότερη παρουσία από δω και στο εξής, δρώντας ενισχυτικά στο έργο των τομεαρχών (με τους οποίους ούτως ή άλλως συνεργάζονται). Προφανώς, προκειμένου να αποφευχθούν ανταγωνισμοί με τους τομεάρχες του κόμματος –οι οποίοι δεν αλλάζουν για την ώρα– από την Πειραιώς διαμηνύεται ότι τα εν λόγω στελέχη δεν θα πολιτευθούν. Δεν αποκλείεται, πάντως, να αναλάβουν ρόλο στα μπρίφινγκ που σχεδιάζει η νέα εκπρόσωπος Μαρία Σπυράκη, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει και τη συμμετοχή τους για να ενημερώνουν για τους τομείς αρμοδιότητάς τους, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τα 12 άτομα της ομάδας που θα βρίσκεται υπό τον συντονισμό του συνταγματολόγου Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. –στα θεσμικά ζητήματα και όχι μόνο– είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, την αγορά, την πραγματική οικονομία. Και όπως δήλωσε, με αφορμή την ανακοίνωση των ονομάτων τους, ο κ. Μητσοτάκης, «είναι μαζί μας στην προσπάθεια να σχεδιάσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει, συνδυάζουν τις σπουδές, επαγγελματική πείρα, κέφι και διάθεση για συμμετοχή στα κοινά, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος της Ν.Δ. και των θέσεων των τομέων».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «τεχνοκράτες» και μίλησε για ανθρώπους που «με την πείρα τους και κυρίως τη δουλειά τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προτείνουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της πατρίδας μας», ενώ τόνισε ότι έρχονται να ικανοποιήσουν το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση της πολιτικής. Οι πιο γνωστοί ίσως των 12 είναι ο σύμβουλος για τα δημοσιονομικά Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έχει ήδη «γράψει» στον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αέρα, αλλά και η Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του προσωπικού στοιχήματος του κ. Μητσοτάκη για το Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ. Στην ομάδα ανήκουν ακόμα ο 39χρονος Λεωνίδας Χριστόπουλος –σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θέση απ’ την οποία είχε μετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα– ο Τάσος Αναστασάτος με ειδίκευση στα τραπεζικά (έχει θητεύσει και ως γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ το 2014), η Βίκη Λοΐζου, αναπληρώτρια γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της Ν.Δ. που επίσης έχει εμπειρία από διαπραγμάτευση με την τρόικα και συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, η σύμβουλος μεταρρυθμίσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, οι Αλεξάνδρα Σδούκου, Χρήστος Χάλαρης, Γιώργος Ζαββός, Κωνσταντίνος Αραβώσης και οι Κωνσταντίνα Μπότσιου και Θόδωρος Πελαγίδης που μετέχουν και στο νέο επιστημονικό συμβούλιο (η πρώτη ως γενική διευθύντρια) του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής.

«Τα προβλήματα δεν λύνονται με κάνναβη»

Τη νέα αντίδραση της Πειραιώς –λίγες ώρες μετά τη διαρροή κύκλων της «τι πίνετε και δε μας δίνετε», με αφορμή το νομοσχέδιο για την κάνναβη– προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη για την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιρώνης τάχθηκε υπέρ της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους και δήλωσε (ρ/σ Real) ότι η κάνναβη «σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει αποποινικοποιηθεί, που σημαίνει ότι η ιδιόχρηση θα μπορεί είναι ελεγχόμενη και να έχει πληρώσει κάποιος το παράβολό του για να την κάνει». Oπως είπε, «το να έχει κάποιος στο μπαλκόνι του ένα φυτό και να πληρώνει 150 ευρώ για αυτό, ένα τυχαίο παράδειγμα λέω, θα σπάσει τελείως αυτό τον παράκυκλο». Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. έκανε λόγο για «πλήρη σύγχυση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ακόμη και για ένα ήσσονος σημασίας νομοσχέδιο, που αποβλέπει και πάλι στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης». Kαι κάλεσε την κυβέρνηση «επιτέλους να σοβαρευτεί» και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, «που η ίδια προκάλεσε και προκαλεί και τα οποία δεν μπορούν βέβαια να λυθούν με τη χρήση κάνναβης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή