Ανακοινώθηκαν τα funds που μετέχουν στο Ταμείο Συμμετοχών

Ανακοινώθηκαν τα funds που μετέχουν στο Ταμείο Συμμετοχών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ονόματα των έξι επενδυτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Συμμετοχών (EquiFund), της επενδυτικής πλατφόρμας που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), ανακοινώθηκαν χθες από το EIF, το οποίο αποτελεί συνεπενδυτή στο Ταμείο και είχε αναλάβει και την αξιολόγηση των προτάσεων.

Το EquiFund αποτελεί καινοτόμο επενδυτική πλατφόρμα που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς μαζί με την απαραίτητη ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων.

Τα έξι επενδυτικά σχήματα που επελέγησαν ως συνεπενδυτές στo EquiFund, είναι τα Elikonos 2 CCA Sicar (των Παντελή Παπαγεωργίου και Τάκη Σολωμού), Marathon Venture Capital Mutual Fund (των Γιώργου Τζιλαλή και Πάνου Παπαδόπουλου), Venture Friends (των Απόστολου Αποστολάκη και Γιώργου Δημόπουλου), Synergia Hellenic Growth Fund, Unifund AKES και Metavallon Fund (υπό την Αλεξάνδρα Χολή).

Μεγάλες δυνατότητες

Μέσα από τη συνεισφορά των ιδιωτικών κεφαλαίων, το EquiFund, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο, πρόκειται να δημιουργήσει σημαντική μόχλευση πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες επενδύσεων που μπορεί να χρηματοδοτήσει. Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών έχει συσταθεί με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Το EquiFund ενισχύεται πλέον με την προσέλκυση πρόσθετων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που στόχο έχουν να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι βασικοί τομείς επενδύσεων, τα λεγόμενα «παράθυρα» της πλατφόρμας, είναι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

Τα ενδιάμεσα ταμεία συμμετοχών αντιστοιχούν στα λεγόμενα «παράθυρα», δηλαδή στους τρεις αυτούς βασικούς τομείς επενδύσεων. Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων από τα ταμεία επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά. Η λογική του EquiFund είναι ότι εξασφαλίζει συνέχεια στη δημόσια χρηματοδοτική ικανότητα, καθώς οι ενισχύσεις μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι επιστρεπτέες (revolving). Με τον τρόπο αυτό τα χρήματα που επιστρέφονται από τους αρχικούς επενδυτές επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή