ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή φέρνει η Ν.Δ. το θέμα της βίας στα ΑΕΙ

sti-voyli-fernei-i-n-d-to-thema-tis-vias-sta-aei-2213966

Αγνωστοι ξυλοκόπησαν φύλακα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επειδή τους έκανε παρατήρηση! Μάλιστα, ο θυρωρός είχε στόχο την προστασία ανήλικων παιδιών. Το θέμα των περιστατικών βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια, τα οποία αυξάνονται εκθετικά τον τελευταίο καιρό, φέρνει στη Βουλή η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ρωτώντας τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου «έως πότε θα κλείνετε τα μάτια;».

Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «με τον νόμο 4485/2017, η κυβέρνηση επανέφερε μια άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση των δημόσιων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών, παρά μόνο ύστερα από απόφαση του πολυμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου. Από την πρώτη στιγμή, διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους ότι η εν λόγω ρύθμιση θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα ιδρύματα, καθώς δεν είναι δυνατό για κάθε έκνομη πράξη εντός των ιδρυμάτων να μην μπορούν αμέσως να κληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά να πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να συνεδριάσει το πολυμελές Πρυτανικό Συμβούλιο, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ενώ οι αξιόποινες πράξεις συμβαίνουν εντός λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων. Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται καθημερινά, καθώς ολοένα πληθαίνουν τα περιστατικά βίας».

Και ενδεικτικά αναφέρει τους προπηλακισμούς εναντίον της πρυτάνεως και προέδρων τμημάτων του Παν. Πατρών, τον προπηλακισμό καθηγητή του Παντείου κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Παν. Ιωαννίνων, αλλά και τη διαπόμπευσή του με αφίσες επειδή τόλμησε να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πράξεις, και πιο πρόσφατα, τη βίαιη επίθεση εναντίον ενός φοιτητή ΑμεΑ εντός του Οικονομικού Παν. Αθηνών. Επίσης, η κ. Κεραμέως κάνει λόγο για την πώληση λαθραίων ειδών στο πεζοδρόμιο έξω από το ΟΠΑ, για την επίθεση σε περιπολικό και τον τραυματισμό με καδρόνια αστυνομικών από άτομα που βρήκαν καταφύγιο στο ΟΠΑ, για τη διακίνηση ναρκωτικών πέριξ της Νομικής Αθηνών, με τους δράστες να καταφεύγουν, συχνά, σε χώρους ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα έρχεται ακόμη ένα περιστατικό βίας, στην Πολυτεχνική Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου. Οταν αργά το βράδυ ο θυρωρός έκλεινε τα φώτα και τις αίθουσες στο κτίριο, διαπίστωσε ότι βρίσκονταν εκεί κάποιοι ανήλικοι ηλικίας 14-15 ετών. Ο θυρωρός είπε στους ανηλίκους να φύγουν από τον χώρο και να γυρίσουν στα σπίτια τους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παρευρισκόμενοι επιτέθηκαν λεκτικά στον θυρωρό και στη συνέχεια τον προπηλάκισαν, του πέταξαν ένα μπουκάλι στο κεφάλι και στο τέλος τον έσυραν στο έδαφος. Το γεγονός φέρεται να δηλώθηκε στην αστυνομία από το ίδρυμα ως εργατικό ατύχημα.