Nέα κινητικότητα γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ

Nέα κινητικότητα γύρω από την ονομασία της ΠΓΔΜ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως παράγοντας επιτάχυνσης των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας λειτουργεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών της ΠΓΔΜ, καθώς το κυβερνητικό κόμμα SDSM του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εδραιώνεται, ενώ το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι καταγράφει επιδόσεις εκλογικής κατάρρευσης. Οι επιδόσεις του κ. Ζάεφ, ο οποίος θεωρείται από τη Δύση ως μετριοπαθής και ικανός να οδηγήσει τη χώρα του στο μονοπάτι των ευρωατλαντικών δομών, πρακτικά διαψεύδουν ακόμη και τους πλέον προσεκτικούς αναλυτές, που προέβλεπαν μια σχετική ισορροπία μεταξύ των δύο κομμάτων. Το SDSM είχε κερδίσει μόλις τέσσερις δήμους ανά τη χώρα το 2013 και τώρα από τον πρώτο γύρο έχει φθάσει τουλάχιστον στους 37. Το αποτέλεσμα πρακτικά ανοίγει και τον δρόμο για την ενδοκομματική αμφισβήτηση του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος δύσκολα θα καταφέρει να διατηρηθεί επικεφαλής του VMRO. Το εκλογικό αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό ως σαφής αποδοκιμασία του κ. Γκρούεφσκι, ο οποίος ήδη ανέλαβε δημόσια την ευθύνη.

Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα οδηγήσει σε ταχεία ανάληψη πρωτοβουλιών και από τον διεθνή παράγοντα. Πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη διαφορά στο θέμα του ονόματος, θα δραστηριοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθιστώντας το τρίμηνο ανάμεσα σε Νοέμβριο και Φεβρουάριο εξαιρετικά κρίσιμο για την πρόοδο των συνομιλιών ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. Στην Αθήνα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και αναμένουν να διαπιστώσουν αν η ρητορική του κ. Ζάεφ και, βεβαίως, του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, συμβαδίζει με τις πραγματικές προθέσεις και, κυρίως, τις δυνατότητες για ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση ενός συμβιβασμού.

Ως προς τα αποτελέσματα, με βάση όσα είχαν καταμετρηθεί επισήμως μέχρι και χθες αργά το βράδυ, το SDSM του κ. Ζάεφ κέρδιζε 37 δήμους (από τους 81) από τον πρώτο γύρο. Στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων, ο υποψήφιος του SDSM Πέτρε Σιλέγκοφ ήταν πάνω από το 50%, με εκείνον του VMRO, Κότσε Τραγιανόφσκι να ακολουθεί με σχεδόν 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Ακόμη και αν τα Σκόπια οδηγηθούν σε β΄ γύρο, το SDSM έχει μάλλον εξασφαλίσει και τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Σε όσους δήμους θα κριθούν στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, το SDSM έχει το προβάδισμα. Το κυβερνών κόμμα κερδίζει, επίσης, δήμους μεγάλων πόλεων όπως το Κουμάνοβο, το Μοναστήρι και η Αχρίδα. Το VMRO κερδίζει μόλις τρεις δήμους, ενώ δύο έχει ήδη εξασφαλίσει και το αλβανικό κόμμα DUI, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στις περιοχές με αλβανική πλειοψηφία πληθυσμού, το DUI θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο άλλα αλβανικά κόμματα, καθώς και ανεξάρτητους υποψηφίους.

Το βαλκανικό μέτωπο θα εξακολουθήσει να απασχολεί την Αθήνα, όπως φάνηκε και από την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η αλβανική Βουλή για τις μειονότητες στη γειτονική χώρα. Οπως ήδη διεμήνυσε διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματά, η Αθήνα θεωρεί το νομοσχέδιο ως «βήμα πίσω» για την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Πολυεθνική άσκηση στην ΑΟΖ Κύπρου

Κοινή πολυεθνική άσκηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αρχίζει σήμερα το πρωί, με βασικό σενάριο την αντιμετώπιση περιστατικού ασφαλείας σε πλατφόρμα εξόρυξης. Στην άσκηση «Νέμεσις 2017» συμμετέχουν δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, καθώς και πλοίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή χρονιά διεξαγωγής της συγκεκριμένης άσκησης, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων αλλά και μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων. Τα βασικά σενάρια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, γυμνάσια νηοψίας αλλά και μαζικής εκκένωσης περισσότερων της μιας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων διά θαλάσσης ή ανάλογες αεροναυτικές ασκήσεις διάσωσης ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω κάποιου ατυχήματος. Τον γενικό συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Eρευνας και Διάσωσης της Λάρνακας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπόλοιπων χωρών οι οποίες συμμετέχουν στην άσκηση. Σήμερα, σε περιοχή δυτικά της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει και μέρος της ΑΟΖ, η Τουρκία ανακοίνωσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέσω της NAVTEX 1028/17 που εξέδωσε ο Υδρογραφικός Σταθμός Αττάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή