ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμα από τον Τραμπ υπέρ επενδύσεων

Σήμα από τον Τραμπ υπέρ επενδύσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η κυβέρνηση Τραμπ θεωρεί την Ελλάδα αξιόπιστο εταίρο και σταθερό σύμμαχο σε μια εύφλεκτη περιοχή και προτίθεται να επενδύσει στη διμερή σχέση, τόσο γεωστρατηγικά, ενισχύοντας τις αμυντικές δυνατότητές της χώρας μας και αυξάνοντας την αμερικανική εμπλοκή, με κύριο άξονα τη χρήση της βάσης της Σούδας, όσο και εμπορικά, με δράσεις στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσω επενδύσεων, υποστήριξης της ελάφρυνσης του χρέους και ενεργοποίησης στον ενεργειακό τομέα, με έμφαση, σε αυτή τη φάση, στο βόρειο τμήμα της και ειδικότερα στην Αλεξανδρούπολη.

«Είμαστε μαζί σας», τόνισε ο κ. Τραμπ ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει περάσει πολλά, αλλά έχει κάνει θαυμάσια δουλειά για να επιστρέψει και θα επιστρέψει». Και μίλησε για «επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί αποστολή Αμερικανών επενδυτών στην Αθήνα, της οποίας θα ηγηθεί ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, πιθανώς εντός του Νοεμβρίου.

Οσον αφορά τη γεωπολιτική στήριξη και ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16, σε μια συμφωνία μέγιστου ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, την οποία ο κ. Τραμπ έκανε γνωστό ότι κατέθεσε προς έγκριση στο Κογκρέσο.

Ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, λίγο αργότερα υποστήριξε ότι η οροφή για την Ελλάδα θα είναι 1,1 δισ. Η συζήτηση γίνεται για βάθος δεκαπενταετίας και αφορά κατ’ αρχήν 85 αεροσκάφη.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, τόνισε ότι η χώρα μας αποτελεί χρήσιμο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ σε μια ευαίσθητη περιοχή. «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος σε μία πάρα πολύ ευαίσθητη περιοχή, αλλά πάντα υπήρξε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και αξιόπιστος εταίρος», ανέφερε.

Στον απόηχο της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόβαλε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό της, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η γείτων έχει και υποχρεώσεις και ζήτησε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους για να τερματίσει την παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα πάντα υπήρξε και θα συνεχίσει να αποτελεί αξιόπιστο σύμμαχο της Αμερικής, εκτίμησε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη χώρα μας και εκθείασε τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην Αν. Μεσόγειο.

Το θερμό κλίμα διατάραξε λίγο η ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου προς τον κ. Τσίπρα για το αν εμμένει σε δήλωση που είχε κάνει τον Μάρτιο του ’16 όταν, μιλώντας για το ενδεχόμενο εκλογής του κ. Τραμπ στην προεδρία, είχε εκφράσει την ελπίδα «να μην μας βρει αυτό το κακό». Ηταν μια μάλλον αμήχανη στιγμή, και μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από τις δηλώσεις μου». Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δεν ένιωσε να «απειλείται», προσθέτοντας ότι διαπίστωσε μετά τη συνάντηση ότι ο κ. Τραμπ «μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για το καλό».

Αμέσως μετά ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε τον λόγο, για να σχολιάσει ότι πολλές χώρες ήταν νευρικές όταν έγινε πρόεδρος, γιατί σκόπευε να θέσει ως προτεραιότητα τις ΗΠΑ.

Η αντίδραση της Ν.Δ.

Σχολιάζοντας τις κοινές δηλώσεις των κ. Τραμπ και Τσίπρα, η Ν.Δ. σημείωσε: «Φαίνεται ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία».