Στήριξη Ουάσιγκτον στη μείωση χρέους

Στήριξη Ουάσιγκτον στη μείωση χρέους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο επιβεβαίωσε την αμερικανική υποστήριξη στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την πρόθεση για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Στην «παραγωγική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συμμετείχαν μεταξύ άλλων τα δύο ισχυρότερα μέλη του οικονομικού του επιτελείου, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Τα θέματα του εμπορίου και των επενδύσεων ήταν ψηλά στην ατζέντα, ενώ εμφανής ήταν και η οικονομική διάσταση των στρατηγικών ζητημάτων της ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας.

«Κάνουμε σημαντικά βήματα στην οικονομική μας συνεργασία», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος νωρίτερα είχε δώσει το στίγμα της συνάντησης δηλώνοντας ότι «εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα θα βοηθήσει εμάς». Εκτός από τη «συμπαράσταση των Αμερικανών στους Ελληνες» στην πορεία ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε και συγκεκριμένες κινήσεις, όπως την προετοιμασία μιας αμερικανικής επιχειρηματικής αποστολής «υψηλού επιπέδου». Επίσης, αναφέρθηκε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης του επόμενου έτους, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, κάτι για το οποίο ο κ. Τραμπ δήλωσε υπερήφανος. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί θα πρότεινε την Ελλάδα στους Aμερικανούς επενδυτές, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι «έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, έχει τεράστιες προοπτικές». Ο ίδιος εκτίμησε ότι έχει ξεπεράσει πολλά προβλήματα και ότι οι ΗΠΑ «βοηθούν τη χώρα να ξανασταθεί στα πόδια της». Στη συνάντηση αποφασίσθηκε επίσης η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας και του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, η οποία θα βρίσκεται σε τακτική επαφή για να συντονίζει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Υπεύθυνο σχέδιο

Για το χρέος, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής: «Εχω επιβεβαιώσει πλήρως την υποστήριξή μας για ένα υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους». Η αμερικανική πλευρά έδωσε μεγάλη έμφαση στις ενεργειακές επενδύσεις και υποδομές στη χώρα μας, τόσο από οικονομικής όσο και από στρατηγικής σκοπιάς, με τον πρόεδρο Τραμπ να αναφέρεται στις προοπτικές εξαγωγής αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στον αγωγό TAP και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB.

Επενδυτικός προορισμός

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, στον οποίο είχε ήδη αναφερθεί νωρίτερα με κολακευτικά λόγια ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, ενώ ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση των επενδύσεων. Ο κ. Τραμπ, πάντως, τον ρώτησε για τις καθυστερήσεις στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή