Κεντροαριστερά: Σύγκρουση για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Κεντροαριστερά: Σύγκρουση για την επόμενη ημέρα των εκλογών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν εκλεγείτε θα μπείτε σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας;». Το θολό αυτή την ώρα πολιτικό τοπίο και η στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο νέος κεντροαριστερός φορέας μετά τις επόμενες εκλογές, δημιουργεί ήδη τριγμούς και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, καθώς το ενδεχόμενο το νέο κόμμα να κληθεί να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές είναι πιθανό. Ηδη οι θέσεις που έχουν πάρει οι υποψήφιοι αποτυπώνουν τις βαθιές διαφοροποιήσεις και σκιαγραφούν τη δυσκολία συνεννόησης και αδιατάραχτης μελλοντικής πορείας.

Χαρακτηριστική είναι η κόντρα που δημιουργήθηκε μετά τις συνεντεύξεις Γεννηματά – Ραγκούση στην τηλεόραση του ΣKAΪ. Εκεί η Φώφη Γεννηματά επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της πως «δεν θα γίνουμε δεκανίκι κανενός», εστίασε στην επόμενη εκλογική μάχη, παίρνοντας αποστάσεις από όσους προεξοφλούν πως αυτή θα είναι «ταγκό για δύο». Οσον αφορά τις συνεργασίες η κ. Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της ανέφερε πως «στόχος μου είναι μια ισχυρή Κεντροαριστερά του μέλλοντος που θα αποτελέσει παράγοντα της πολιτικής σταθερότητας». Φράση που θεωρείται κομβική και στηρίζεται πάνω στην προγραμματική σύγκλιση.

Από αυτή την αποστροφή της πιάστηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, που για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, κατηγορώντας ευθέως την πρόεδρο της ΔΗΣΥ για εξαγγελία συγκυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η Γεννηματά εξήγγειλε συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτή είναι η μεγάλη διαφωνία που έχω μαζί της». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε μέσω κύκλων λέγοντας πως «προφανώς πρόκειται για παρανόηση. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως αποτελεί διαστρέβλωση», ρίχνοντας ευθέα βέλη στον πρώην υπουργό.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης που στις τελευταίες συνεντεύξεις του τονίζει πως δεν είναι στη λογική «όχι σε όλα», προτάσσει με κάθε ευκαιρία την αυτονομία του πολιτικού κέντρου που δεν θα άγεται και θα φέρεται από τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Tονίζεται, ωστόσο, με νόημα πως το Ποτάμι έχει στις ιδρυτικές του αρχές την κουλτούρα της συνεργασίας και δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη.

Στην ίδια λογική, αλλά με μία διακριτή διαφορά βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για τον ευρωβουλευτή της Ελιάς, υπάρχει ως επιλογή και η στήριξη μιας κυβέρνησης όχι απαραίτητα με αντάλλαγμα υπουργικούς θώκους, αλλά βάσει προγραμματικών δεσμεύσεων. Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη θεωρούν πως το μοίρασμα υπουργικών θέσεων κατά το παρελθόν ήταν ακριβώς αυτό που απομάκρυνε τους πολίτες από το πολιτικό σύστημα, δίνοντας την αίσθηση «ανταλλαγής». Τέλος, ο κ. Καμίνης επιλέγει τις ίσες αποστάσεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στη φράση του πως είναι βαθιά αριστερός, αλλά και βαθιά φιλελεύθερος.

Debate στην ΕΡΤ

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας κ. Αλιβιζάτος κάνει κινήσεις προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρώτη τηλεμαχία. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η πρώτη κρούση στη διοίκηση της ΕΡΤ για την τηλεοπτική μετάδοση μεταξύ των υποψηφίων, με την τελευταία να αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή