Μητσοτάκης: «Να ανοίξουμε τις πόρτες»

Μητσοτάκης: «Να ανοίξουμε τις πόρτες»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρίες, αξιολόγηση, άνοιγμα… Είναι το τρίπτυχο του Κυριάκου Μητσοτάκη και του στοιχήματος της ανανέωσης του κόμματος, το οποίο έχει αναλάβει ως προσωπικό στοίχημα και στο οποίο θα επιμείνει, όπως έχει διαμηνύσει επανειλημμένως και με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση από τη ΔΕΘ κι έπειτα. Το μήνυμα αυτό απηύθυνε ξανά, με αφορμή τη χθεσινή συνάντησή του με 32 στελέχη που επελέγησαν μέσω της διαδικασίας του μητρώου στελεχών, ενώ υπογράμμισε ότι «η αποχή από τα κοινά δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κάποιους».

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε την υπόθεση της ανανέωσης ως αναγκαιότητα, ενώ απευθύνθηκε και πάλι στα παλαιότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: «Σέβομαι, τιμώ τα παλιά στελέχη που στάθηκαν στις καλές και κακές στιγμές. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζω την ανάγκη να ανοίξουμε τις πόρτες σε νέους ανθρώπους», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ένταξη ανθρώπων από την κοινωνία στα κόμματα είναι απαραίτητη για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινωνίας και των κομμάτων. «Τα κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους, για να έχει κάποιος πρόσβαση, πρέπει να έχει κάποιου είδους προσωπική γνωριμία. Ημουν και είμαι αποφασισμένος να το αλλάξω. Και αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης, συμπυκνώνοντας τη βασική φιλοσοφία του μητρώου στελεχών. Και αυτό είναι να ανοίξει τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει επανειλημμένως διαμηνύσει, σε πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον κομματικό «σωλήνα» αλλά από την κοινωνία.

Τη στόχευση αυτή, εξάλλου, εξυπηρετούν και οι ανοικτές προσυνεδριακές διαδικασίες που επέλεξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ώστε να εξειδικεύσει τις προτάσεις του κόμματος μέσα από διαβούλευση με τους πολίτες. Λίγες μόλις ημέρες μετά τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, την ανακοίνωση της 12μελούς ομάδας συμβούλων του που συμβάλει στη διαμόρφωση των θέσεων του κόμματος, αλλά και το νέο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής, κινήσεις ανανέωσης που εκπέμπουν ταυτόχρονα το μήνυμα διεύρυνσης σε εκλογικά ακροατήρια και πέραν των νεοδημοκρατικών τειχών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για «εμβολιασμό» των κομμάτων με ανθρώπους που «να έχουν μια ζωή πριν από την πολιτική», δηλαδή να έχουν διακριθεί με τον δικό τους τρόπο στην επαγγελματική τους διαδρομή ή στις τοπικές κοινωνίες. Εξάλλου, το εγχείρημα του μητρώου συνεχίζεται και εξελίσσεται και σε μεταγενέστερη φάση θα ανακοινωθούν και νέα στελέχη. Το προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι οι ανάγκες του κόμματος σε ανθρώπινο δυναμικό –είτε αφορά πολιτικά στελέχη είτε τεχνοκράτες– «δεν έχουν ταβάνι».

Tακτική «αδιαφορίας»

Στο μεταξύ, εφαρμόζοντας τη νέα επικοινωνιακή τακτική αδιαφορίας για τους αντιπερισπασμούς της κυβέρνησης, η Πειραιώς διαμήνυσε χθες, με αφορμή αναρτήσεις του Π. Πολάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούσαν τόσο το σχόλιο περί «ολόστραβης» Δικαιοσύνης (με αφορμή την απόφαση για την Ηριάννα και τον Περικλή) όσο και χαρακτηρισμούς για τον συντονιστή Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Ν.Δ. Τ. Θεοδωρικάκο, ότι με «ανεκδιήγητες» αναρτήσεις δεν θα ασχοληθεί ξανά. Oπως σχολίασε η Ν.Δ., «ο κύριος αυτός είναι πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Ας λύσει το πρόβλημα εκείνος, αν θέλει και μπορεί».

«Ο πρωθυπουργός των φόρων»

«Δεν μπορεί να είναι ανεκτό μια χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία», είπε τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φωτογραφίζοντας ξανά την υπερφορολόγηση ως την πιο καταστροφική επιλογή της κυβέρνησης – για την οποία, πάντως, οι δανειστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Το μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής, το δικό του σχέδιο καθώς και η πορεία της τρίτης αξιολόγησης θα αποτελέσουν βασικά θέματα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες με τον Πιερ Μοσκοβισί, την ώρα που στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα – Λαγκάρντ, η Μαρία Σπυράκη υπογράμμισε ότι ο «πρωθυπουργός των φόρων» διαβεβαιώνει για «μία ακόμη φορά» ότι θα κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση, ενώ οι Ελληνες οφείλουν «125 δισ. ευρώ σε φόρους και εισφορές», χιλιάδες συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν τις συντάξεις που δικαιούνται και στον προϋπολογισμό προβλέπονται νέα μέτρα. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. επανέλαβε ότι όσο συνεχίζεται η πολιτική της υψηλής φορολογίας, «τα αδιέξοδα για τους Ελληνες θα επιτείνονται». «Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια ύφεση» είναι το σύνθημα της Ν.Δ. με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ για το 2016. Η Πειραιώς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και «οδήγησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη» και επανέλαβε τα περί «ανερμάτιστης, αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης πολιτικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή