Με πρωθυπουργική ατζέντα στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με πρωθυπουργική ατζέντα στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όσους εκ των συμμετεχόντων στο χθεσινό γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επιτρόπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Μπερλεμόντ γνωρίζουν καλά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, η συζήτηση θύμισε την εμφάνισή του στο Βελλίδειο: εκεί είχε επιλέξει να μην αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα και να μιλήσει για το μέλλον. Σε αυτό το μέλλον που περιλαμβάνει τον ίδιο ως επόμενο πρωθυπουργό και στο σχέδιό του για την Ελλάδα «πέρα και πάνω από τα μνημόνια» ήταν προσανατολισμένες οι χθεσινές του επαφές, αλλά και η στόχευση της συνολικής παρουσίας του στις Βρυξέλλες που ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη συμμετοχή του στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Στην Πειραιώς δήλωναν ικανοποίηση από τη χθεσινή καταιγίδα επαφών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο στρατηγείο της Κομισιόν, όπου ξεχώρισε το γεύμα που διοργάνωσε (ως εθνικός επίτροπος και προερχόμενος από την ίδια πολιτική οικογένεια) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με επιτρόπους του ΕΛΚ, αλλά και από τον αριθμό (και τα χαρτοφυλάκια) των επιτρόπων που συμμετείχαν. Στο γεύμα έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν και οι επίτροποι Γκίντερ Ετινγκερ, Φιλ Χόγκαν, Κάρλος Μοέδας, Γκαμπριέλ Μαρίγια, Χρήστος Στυλιανίδης και Δ. Αβραμόπουλος. Σύντομη συνάντηση είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και με τον έτερο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον οποίο θα συναντήσει χωριστά σήμερα, ενώ χωριστή συνάντηση είχε χθες το απόγευμα με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον επίτροπο για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία Καρμένου Βέλα.

Παιδεία, αγροτική οικονομία

Το γεύμα που χαρακτηρίστηκε από φιλικό τόνο στο εστιατόριο των αξιωματούχων της Κομισιόν στο Μπερλεμόντ, με πρώτο πιάτο το ψάρι, δεν ήταν πάντως μια ανταλλαγή απόψεων που αναλώθηκε στη συζήτηση για την οικονομία, ούτε σε σενάρια εκλογών, παρότι οι παριστάμενοι επίτροποι ήταν αναλυτικά ενημερωμένοι για το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Συζήτηση για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης δεν έγινε. Ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε να ανοίξει τη βεντάλια των συζητήσεων σε τομείς όπως η Παιδεία, η αγροτική οικονομία και ο πρωτογενής τομέας, η αξιολόγηση, η εξωτερική πολιτική και στο τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Η ανταλλαγή απόψεων με τους επιτρόπους έγινε σε αυτούς τους τομείς με βασική ατζέντα τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησίας, το οποίο, όπως σημείωναν κύκλοι της Πειραιώς, «εστιάζει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με αξιολόγηση, σε επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, σ’ ένα σύστημα εκπαίδευσης που θα δώσει τα εφόδια στους πολίτες του αύριο και στην υιοθέτηση μιας σειράς καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Μεταρρυθμίσεις, που δεν σημαίνουν απολύσεις και αυξήσεις φόρων». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι οι επίτροποι υποδέχθηκαν τον κ. Μητσοτάκη ως τον πολιτικό «που θα κερδίσει τις εκλογές και αυτόν που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών χωρίς να δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να εκπληρώσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή