Λυκούδης: Απογοητευτική η στάση του Υπ. Πολιτισμού για το ιστορικό κτίριο Τσίλλερ της οδού Σταδίου

Λυκούδης: Απογοητευτική η στάση του Υπ. Πολιτισμού για το ιστορικό κτίριο Τσίλλερ της οδού Σταδίου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευαισθητοποιημένη και με έγνοια, αλλά αδύναμη «θεσμικά» να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα και η λειτουργικότητα του ιστορικού κτιρίου του Τσίλλερ στο κέντρο της Αθήνας, με τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων», που καταστράφηκε κατά την διάρκεια δραματικών ταραχών στα μνημονιακά χρόνια, δήλωσε σήμερα από του βήματος της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Το θέμα έθεσε στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Σπ. Λυκούδης, ο οποίος δήλωσε απογοητευμένος από την υπουργική απάντηση και κάλεσε την κυρία Κονιόρδου να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, έστω τώρα.

Ο βουλευτής του Ποταμιού και Ζ’ αντιπρόεδρος της Βουλής στην ερώτησή του αναφέρθηκε γενικότερα και στην εικόνα του κέντρου της Αθήνας και της οδού Σταδίου, όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο κτίριο. «Κάθε Αθηναίος και κάθε Αθηναία που αγαπάει την πόλη του, που ζει και κινείται στην πόλη, που περπατάει το κέντρο της δεν μπορεί παρά να αισθάνεται απέραντη θλίψη βλέποντας εδώ και πέντε χρόνια αυτή την ανοικτή πληγή στην οδό Σταδίου, αυτό το κουφάρι που στέκεται όρθιο εκεί και ερειπωμένο, το πυρπολημένο ιστορικό κτήριο του Τσίλλερ. Ετσι και αλλιώς μετά την κρίση αυτός ο μεγάλος δρόμος στο κέντρο της Αθήνας, η Σταδίου, είναι μια απωθητική, καταθλιπτική, σκοτεινή πλευρά της πόλης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λυκούδης. Και αφού υπογράμμισε ότι είναι σε γνώση του γεγονότος ότι για το ιστορικό κτίριο που αφορά η ερώτησή του υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας της εμπλοκής διαφόρων φορέων, κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία αναφορικά με τις προθέσεις της να αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

«Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας για τη μεγάλη πολιτισμική αξία που προσέφερε στο κέντρο της Αθήνας αυτό το εκπληκτικό κτήριο. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω για τη μεγάλη θλίψη που προξενεί σε όλους μας το γεγονός ότι αυτό το κτήριο ακόμα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση» είπε η κυρία Κονιόρδου, και επικαλούμενη την «νομικά περιορισμένη ευθύνη» του Υπουργείου εξαιτίας της εμπλοκής πολλών παραγόντων και του ιδιωτικού τομέα, περιορίστηκε να δηλώσει: «Παρακολουθούμε προσεκτικά όλα αυτά τα οποία εξελίσσονται σε σχέση με αυτό το κτήριο και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Ο ερωτών βουλευτής σχολίασε: «Πρέπει να σας πω ότι η απάντησή σας με απογοητεύει και νομίζω ότι και τους πολίτες της Αθήνας απογοητεύει». Για να συμπληρώσει μεταξύ άλλων: «Βεβαίως, το καταλαβαίνω ότι υπάρχουν οι τυπικές πλευρές. Από την άλλη μεριά, μία πολιτεία ευνομούμενη και λειτουργούσα πρέπει να πάρει πολιτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Προτείνω να καλέσετε τους εμπλεκόμενους φορείς, να αποκαταστήσετε μια καινούργια επαφή με το Ίδρυμα Νιάρχου, να βρείτε τον Δήμαρχο της Αθήνας, να υπάρξει μία σύσκεψη φορέων, να μπουν τα θέματα κάτω και να κάνουν όλοι, αν είναι δυνατόν, ένα βήμα πίσω, παραχωρώντας τη δυνατότητα στην πολιτεία να παρέμβει και με άλλον τρόπο. Κυρία Υπουργέ, αυτή την πληγή δεν μπορείτε να την αφήνετε ανοιχτή».

Η κυρία Κονιόρδου ανταπαντώντας επανέλαβε: «Το κτήριο αυτό είναι ιδιωτικό κτήριο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παρέμβουμε». Για να μιλήσει για τα γενικότερα σχέδια του Υπουργείου: «Αυτό, όμως, που κάνουμε και έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε είναι ότι είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτηρίων και Μνημείων για την ένταξη και ιδιωτικών έργων στο ΕΣΠΑ. Μέχρι στιγμής ακόμα δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα, αλλά είμαστε σε προσπάθεια γι’ αυτό. Επίσης, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βελτίωσης της εικόνας του ιστορικού κέντρου της Αθήνας με διάφορες δράσεις, με αξιοποίηση, επανάχρηση κτηρίων, με την ανάδειξη μνημείων, καθώς και τη βελτίωση των κοινόχρηστων χώρων του ιστορικού κέντρου».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η εικόνα που παρουσίασε ο κ. Λυκούδης και την οποία βιώνει καθημερινά ο πολίτης, δεν είναι τόσο απογοητευτική: «Η Σταδίου, παρόλο που έχει πληγεί, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει ακόμα ιστορικά θέατρα στη διαδρομή της, ιστορικούς χώρους, όπως το Θέατρο Τέχνης και άλλα θέατρα. Δεν έχει, δηλαδή, ερημωθεί εντελώς, όπως το λέτε. Και δεν πρέπει να το λέμε αυτό, διότι δημιουργούμε μια λανθασμένη εικόνα που πλήττει αυτούς τους χώρους, που είναι ακόμα ζωντανοί», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή