Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ κατά Τιράνων για τη Χειμάρρα

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΞ κατά Τιράνων για τη Χειμάρρα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη αντιπερισπασμού σε σκάνδαλο εμπλοκής του Σαϊμίρ Ταχίρι, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αλβανίας, σε εμπόριο ναρκωτικών αποδίδει η Αθήνα την αιφνιδιαστική απόφαση των Τιράνων να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των κατοικιών μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα. Η κίνηση αυτή καταγράφεται σε μια φάση κατά την οποία η ελληνική πλευρά έχει κάνει νέα βήματα για προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενόψει, μάλιστα, της εφ’ όλης της ύλης διμερούς συνάντησης που θα αναμένεται να έχουν στις αρχές Νοεμβρίου στην Κρήτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Νίκος Κοτζιάς και Ντίτμιρ Μπουσάτι.

«Προκαλεί ανησυχία η διαφαινόμενη διασύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική σκηνή της Αλβανίας, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη του επικεφαλής κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, ο οποίος τυγχάνει και συγγενής ενός μέχρι πρότινος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης Ράμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της οποίας η κυβέρνηση καταγγέλλει τα Τίρανα για εφαρμογή «πολιτικής ξεριζωμού της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή της Χειμάρρας». Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η συγκεκριμένη προκλητική κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει την ελληνική άποψη για το υποκριτικό περιεχόμενο της πρόσφατης νομοθεσίας που ψηφίστηκε για τις μειονότητες στα Τίρανα, καθώς «ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις μειονότητες αποτελεί ένα βήμα πίσω για την κύρια μειονότητα της Αλβανίας».

Ο αλβανικός Τύπος βρίθει τις τελευταίες ημέρες δημοσιευμάτων για το σκάνδαλο Ταχίρι. Επειτα από έρευνα της ιταλικής αστυνομίας, εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, μέσω της παρακολούθησης τηλεφωνικών γραμμών. Το όνομα του Ταχίρι έχει καταγραφεί και αναφέρεται στις συνομιλίες μελών του κυκλώματος «Χαμπιλάι», το οποίο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα έπειτα από τη σύλληψη προσώπων που διακινούσαν 3,5 τόνους ινδικής κάνναβης. Ανάμεσα σε όσα έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες, γίνεται λόγος για μηνιαία κέρδη του Ταχίρι μέχρι και πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο περιγράφεται ως μικρό μπροστά στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.

O κ. Παυλόπουλος

Εν τω μεταξύ, μήνυμα από τη Σαμοθράκη ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. «Καθιστούμε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία την εκθέτει ανεπανόρθωτα ως μέλος της διεθνούς κοινότητας αλλά και ως κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή