«Μουσική στ’ αυτιά» του Αλ. Τσίπρα οι αναφορές Λαγκάρντ

«Μουσική στ’ αυτιά» του Αλ. Τσίπρα οι αναφορές Λαγκάρντ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξέφρασε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings. Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση άλλαξε άποψη αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ταμείο στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς θεωρεί ότι μπορεί με τη συμμετοχή του να εξασφαλίσει καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Πιθανότατα η νέα κυβερνητική θέση να έχει να κάνει με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αυτά που του είπε η κ. Λαγκάρντ, ότι δηλαδή το Ταμείο δεν απαιτεί άλλα μέτρα και παραμένει σταθερό στη θέση του υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, «ήταν μουσική στ’ αυτιά μου».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στη στρατηγική της Αθήνας ο παράγων χρόνος είναι κρίσιμη παράμετρος. Και φαίνεται ότι, πέραν της πορείας των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, η κυβέρνηση αγωνιά και για την πορεία των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Κυβερνητικός παράγων ανέφερε χθες ότι χωρίς τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, εκτίμηση που μεταθέτει από μόνη της, όπως θεωρείται, το κλείσιμο της αξιολόγησης πέραν του τέλους του έτους.

Στην ομιλία του στο Brookings, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι πολλές αλλαγές συνέβησαν από την προηγούμενη φορά που είχε βρεθεί εκεί ως ομιλητής, το 2013, όντας στην αντιπολίτευση. Δεν εξειδίκευσε, ωστόσο, τις αλλαγές που επήλθαν στον ίδιο, στον λόγο και στην πολιτική που εφαρμόζει. Αντίθετα, εμφανίστηκε να επιχαίρει για την επιτυχημένη υλοποίηση του μνημονίου από την κυβέρνησή του, προκρίνοντας ως βασικότερο λόγο γι’ αυτό την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης, όπως είπε, στην οποία ενέταξε τόσο το δημοψήφισμα όσο και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με τα οποία, προφανώς, εξασφαλίστηκε η συναίνεση των πολιτών σε όσα ακολούθησαν. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι πολιτικά βιώσιμο αν υλοποιηθεί χωρίς λαϊκή εντολή». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» και, ουσιαστικά, αξιοποίησε το βήμα του ινστιτούτου προκειμένου να παρουσιάσει το σύνολο του θετικού αφηγήματος για την περιγραφή της χώρας ως αξιόπιστου εταίρου και συνομιλητή, παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και, ασφαλώς, ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της επίσκεψης, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και το σύνολο των επαφών του στις ΗΠΑ. «Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Τόσο ως προς τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν, αλλά και για την ουσία. Το ταξίδι πήγε εξαιρετικά καλά, οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εξειδικεύοντας, δε, τα θετικά σημεία του απολογισμού, αναφέρθηκε σε αναγνώριση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, σε εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ χαρακτήρισε πολύ καλή τη συμφωνία για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή