ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των F-16 η Ν.Δ., που «αδειάζει» Κύρτσο

Στη Βουλή φέρνει το θέμα των F-16 η Ν.Δ., που «αδειάζει» Κύρτσο

Σαφείς αποστάσεις από τις αναφορές του κ. Γ. Κύρτσου στην Ευρωβουλή σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 παίρνει η Νέα Δημοκρατία, η οποία φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Πηγές της Πειραιώς σημείωναν πως «για την ασαφή ακόμη συμφωνία αναβάθμισης των F16, η Νέα Δημοκρατία είναι τις τελευταίες μέρες απολύτως σαφής και συγκεκριμένη και την θέση της επανέλαβε σήμερα και ο αρμόδιος τομεάρχη της Βασ. Κικίλια». «Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση, απηχεί αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και καθ' οιονδήποτε τρόπο δεν εκφράζει το κόμμα» κατέληγαν οι ίδιες πηγές, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τη θέση που διατύπωσε, χθες, ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Ο ίδιος ο κ. Κύρτσος, πάντως, μετά την τοποθέτηση της παράταξης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι «οι θέσεις της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα σχετικά λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου τον εκφράζουν πλήρως και τον καλύπτουν 100%».

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για τα F – 16 ενώ το πρωί της Παρασκευής, και ενώ είχε ήδη σηκωθεί σκόνη από τις αναφορές Κύρτσου, ο αρμόδιος Τομεάρχης του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε πως «η αναβάθμιση των F – 16 είναι επιβεβλημένη. Η Κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με παροιμιώδη προχειρότητα και έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση, εμφανίζοντας καθημερινά αλληλοαναιρούμενες εκδοχές της συμφωνίας».

Παράλληλα, απηύθυνε σειρά ερωτημάτων προς την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας αναφορά με το τελικό κόστος της συμφωνίας, τον αριθμό των αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν, την ύπαρξη αντισταθμιστικών και το βαθμό εμπλοκής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η ερώτηση προς την Κομισιόν

Είναι προφανές ότι η επίσημη γραμμή απέχει από τη χθεσινή τοποθέτηση Κύρτσου. Σημειώνεται πως ο Ευρωβουλευτής, με ερώτημά του προς την Κομισιόν, ζήτησε ουσιαστικά την παρέμβαση των Βρυξελλών για την ακύρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16. Συγκεκριμένα, ερωτούσε  την Κομισιόν «πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην Ε.Ε. η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του».

Διερωτάται επίσης «πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος να παρεμβαίνουν για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας μόλις εμφανιστεί κάποια πρόταση μείωσης κάποιου φόρου ή αύξησης κάποιας κοινωνικής παροχής με κόστος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να παρακολουθούν σιωπηλοί την κλιμάκωση της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδο δισεκατομμυρίων, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων;».