Τσίπρας: Οχι «κεκλεισμένων των θυρών» ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης

Τσίπρας: Οχι «κεκλεισμένων των θυρών» ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μην γίνει «κεκλεισμένων των θυρών» η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και με την παρουσία του λαϊκού παράγοντα και μέσω των τεχνολογιών και του διαδικτύου, ο διάλογος να διεξαχθεί με τρόπο ανοιχτό, δημόσιο, διαφανή και διαδραστικό, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με δήλωση του, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο προσφυγικό, τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Σε ότι αφορά στο μέλλον της Ευρώπης αποφασίσαμε τον οδικό χάρτη και η είδηση είναι ότι συμφωνήσαμε, παρά το ότι υπάρχουν διαφωνίες, ως προς την ουσία, ότι μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Εγώ ζήτησα αυτή η συζήτηση να μην διεξαχθεί «κεκλεισμένων των θυρών». Να είναι διαφανής, οι προτάσεις να κατατίθενται ανοιχτά και η συζήτηση να διεξαχθεί και με την παρουσία του λαϊκού παράγοντα, υπό την έννοια ότι πρέπει στις χώρες μας, αλλά και ανοιχτά, μέσω των νέων τεχνολογιών, του διαδικτύου, αυτόν τον διάλογο να τον διεξάγουμε με τρόπο ανοιχτό, δημόσιο, διαφανή και διαδραστικό».

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση που αφορά το μέλλον τους και την επόμενη μέρα της θεσμικής συγκρότησης και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και αφού εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τις αρχές του νέου έτους, μετά και τη συγκρότηση της γερμανικής κυβέρνησης, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης θα πάρει συγκεκριμένη μορφή και για επιμέρους τομείς και αλλαγές, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μία ίσως πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της ΕΕ διαδικασία, διότι δεν αρκούμαστε και δεν κλείνουμε -αν θέλετε- τη διαδικασία μονάχα στην απαραίτητη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων, αλλά θέλουμε και την καταγραφή των διαφορετικών εκδοχών, δεδομένου ότι παραμένει ανοικτή η πιθανότητα να δημιουργηθούν συνθέσεις για κάποιους που επιθυμούν πιο γενναία βήματα προς τα εμπρός, χωρίς να αποκλείουν κανέναν άλλο. Να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να προχωρήσουν όσοι το επιθυμούν και να μην εμποδιστούν από όποιους μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικοί ή πιο συντηρητικοί. Η φιλοδοξία μας είναι να προχωρήσουμε σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, διότι -θα πω κάτι τετριμμένο. Έχει ακουστεί πολλές φορές, αλλά ταιριάζει, νομίζω- στην παρούσα συγκυρία: Όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξουμε (θα) βουλιάξουμε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να αλλάξουμε. Να δούμε, όμως, πως και προς τα πού. Η Ελλάδα θα παίξει καθοριστικό ρόλο με πολύ συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις σε αυτή τη συζήτηση».

Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ο κ. Τσίπρας είπε ότι από κοινού με τους πρωθυπουργός της Ιταλίας και της Ισπανίας κατέθεσαν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προβληματισμό τους τόσο για τις τρέχουσες ροές, όσο και για τους μελλοντικούς κινδύνους, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες του τρίτου κόσμου.

«Εξέφρασα την ανησυχία μου για το γεγονός ότι παρά την αποτελεσματική, σε μεγάλο βαθμό, συμφωνία, δύσκολη, όμως, συμφωνία με την Τουρκία, οι ροές υφίστανται ακόμα. Σε πολύ μικρότερο βαθμό, αλλά υφίστανται και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατηρούμε την εγρήγορση μας και να βρούμε έναν τρόπο πιο άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των ροών σε μια κατεύθυνση που δεν διαρρηγνύει το πλαίσιο των αξιών μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε συζήτηση στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μελλοντική ενίσχυση των χωρών προέλευσης των προσφύγων, τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η κρίση στις χώρες αυτές και την άμεση διαχείριση του προβλήματος και ο κ. Τσίπρας διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να είναι «ψύχραιμη, αλλά και αυστηρή» και σημείωσε: «Είναι φανερό πως υπάρχουν αποκλίσεις από τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει η σύγκλιση. Υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο πολύ σημαντικές καθημερινά, τις οποίες επισήμανα. Αδυναμία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και απομάκρυνση από το πνεύμα της Κοπεγχάγης. Συνεπώς το μήνυμα πρέπει να είναι αυστηρό όσο και ψύχραιμο. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη μεγάλη σημασία διατήρησης της ενταξιακής προοπτικής και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ταυτόχρονα δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενός παγκόσμιου προβλήματος στο οποίο η Τουρκία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά η απόσταση είναι ακόμα μεγάλη» και πρόσθεσε: «Η διάθεση μας απέναντι στον βρετανικό λαό δεν είναι τιμωρητική. Είναι ιστορικές οι ρίζες και οι σχέσεις των λαών της Ευρώπης με τον βρετανικό λαό. Μας αφορά και μας ενδιαφέρει την επόμενη μέρα οι Ευρωπαίοι πολίτες να μην χάσουν το πλαίσιο των δικαιωμάτων που έχουν σήμερα όσοι από αυτούς ζουν ή σπουδάζουν στη Βρετανία. Μας ενδιαφέρει η πολύ στενή σχέση με τη Βρετανία, ωστόσο υπάρχουν διαφορές, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν το ταχύτερο δυνατό, για να μην βρεθούμε στην επόμενη τακτική Σύνοδο του Δεκέμβρη μπροστά σε μια πολύ δύσκολη συζήτηση».-

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή