Στις Βρυξέλλες ως άνθρωπος του «αύριο»

Στις Βρυξέλλες ως άνθρωπος του «αύριο»

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος θέλει να μάθει τι ακριβώς είναι η κωλοτούμπα να πάρει τηλέφωνο τον κ. Τσίπρα». Ηταν η μοναδική φορά στη διάρκεια της 48ωρης παραμονής του στις Βρυξέλλες –σε συζήτηση για την Καταλωνία που έγινε στα ενδότερα της συνόδου του ΕΛΚ– που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Ο σχολιασμός του για την κυβέρνηση περιορίστηκε σε ένα στεγνό «τι να σας πω, τα ξέρετε». Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη από το μπαράζ επαφών που είχε στην Κομισιόν και στο ΕΛΚ ήταν να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος της επόμενης μέρας. Και, πάντως, όπως το έθετε κοινοτική πηγή, «να εμφανιστεί ως το επόμενο κεφάλαιο και όχι ως αυτό που κλείνει, και τα κατάφερε». 

Γεύμα με τους επιτρόπους

Αυτό για τον πρόεδρο της Ν.Δ. σήμαινε να εστιάσει όχι στο τι δεν κάνει η κυβέρνηση, αλλά στο τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος ως επόμενος πρωθυπουργός. Και σε αυτή την πρωθυπουργική κατεύθυνση προσανατόλισε τη συζήτησή του με τους οκτώ επιτρόπους του ΕΛΚ, στο γεύμα που διοργάνωσε στον 13ο όροφο του Μπερλεμόντ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μεγαλύτερη σημασία από τον αριθμό των επιτρόπων που ανταποκρίθηκαν έχουν τα βαριά χαρτοφυλάκια που αυτοί κατέχουν, όπως οι δύο αντιπρόεδροι Γίρκι Κατάινεν και Βάλντις Ντομπρόβσκις, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούνται «ακριβοθώρητοι» επειδή είναι κορυφαία πολιτικοί «παίκτες», όπως ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ. Πάντως, παρότι για πρώτη φορά οργανώθηκε αντίστοιχη σύναξη για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μπερλεμόντ, η συζήτηση απέκτησε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο. Συζήτηση για την κυβέρνηση και για σενάρια εκλογών δεν έγινε. Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε την ατζέντα στο μέλλον, στο πώς «θα μιλήσουμε για πολιτικές που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων».

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Κατάινεν, ο οποίος αναφέρθηκε στην Παιδεία και στο πώς οι αλλαγές θα πρέπει να ωφελούν ανθρώπους και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. «Η Παιδεία βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα μου», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και έριξε στο τραπέζι τις ιδέες του, γεγονός που προκάλεσε την απάντηση του Πορτογάλου Κάρλος Μοέδας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς απέδωσαν αντίστοιχες αλλαγές στη δική του χώρα. Ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αλλαγές στην ευρύτερη γειτονιά, ενώ ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν δήλωσε την ετοιμότητά του να βοηθήσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. να σχεδιάσει ένα σοβαρό πλάνο για τον αγροτικό τομέα. Το γήπεδο ήταν ούτως ή άλλως προνομιακό για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς επικεντρώθηκε κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η φιλοσοφία των παρεμβάσεών του ήταν ότι επιδίωξή του αποτελεί μια μεταρρυθμιστική ατζέντα που δεν θα εφαρμόζεται καταναγκαστικά, αλλά στην οποία θα εμπλακούν οι πολίτες, ειδικά οι νέοι, γιατί θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Κοινοτικός παράγων σχολίαζε ότι ο υψηλός επισκέπτης από την Ελλάδα υπηρέτησε «με εντυπωσιακή συνέπεια και αποτελεσματικότητα το προφίλ του επόμενου πρωθυπουργού, άφησε την εντύπωση πως είναι ειλικρινής και δεν λέει μεγάλα λόγια κι ότι μπορεί να υπηρετήσει την επάνοδο στην κανονικότητα». Κοινώς, εκτιμήθηκε ως «ευφυής» η επιλογή του να μην ασχοληθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ανοικτή και σε βάθος συζήτηση –και για το τι προτίθεται να κάνει ως επικεφαλής κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης– είχε και με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εντύπωση που ενισχύεται από την επιλογή αμφοτέρων να μην αφήσουν να διαρρεύσουν λεπτομέρειες, παρότι στο ραντεβού ήταν παρόντες και συνεργάτες τους: ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Γιούνκερ, Λουκ Τολιονά, βαθύς γνώστης των ελληνικών θεμάτων, οι Μαρία Σπυράκη και Θανάσης Μπακόλας.

«Μέρος της λύσης»

Οι πληροφορίες μιλούν για καλή χημεία και για ειλικρινή συζήτηση. Ο Γιούνκερ, εξάλλου, έχει «βράσει» στα καζάνια της ελληνικής κρίσης και ως πρόεδρος της Κομισιόν και ως πρόεδρος του Eurogroup. Τα έχει δει όλα, συμπεριλαμβανομένης της παθογένειας των ελληνικών κομμάτων. Από αυτήν δεν εξαιρεί τη Ν.Δ. Παρότι ο ίδιος αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τη στήριξη που παρείχε στην υποψηφιότητά του στην Κομισιόν, δεν κρύβει ότι θεωρεί τη μέχρι σήμερα Ν.Δ. μέρος του ελληνικού προβλήματος. Ο κ. Μητσοτάκης, αντιθέτως, μπορεί να είναι μέρος της λύσης.

Η αντίληψη δεν είναι νέα και κυριαρχεί μεταξύ παραγόντων του ΕΛΚ, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, που είχε δηλώσει πρόσφατα από την Αθήνα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι το μέλλον, εξέφραζε σε συνομιλητές του εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της Ν.Δ. Τον είχε, όμως, διαχωρίσει από το κόμμα του, για το οποίο εξέφρασε αμφιβολίες όσον αφορά τη μεταρρυθμιστική «ζέση», όπως απέδειξε η παρελθούσα εμπειρία.

Επίθεση γοητείας

Η επόμενη ευρωπαϊκή επίθεση γοητείας του κ. Μητσοτάκη σχεδιάζεται στα μέσα Νοεμβρίου, με αφετηρία την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου θα μιλήσει ενώπιον της ευρωομάδας του ΕΛΚ.

Η εμφάνιση είναι σημαντική, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί σε ένα κατ’ εξοχήν συντηρητικό και «δύσκολο» ακροατήριο –αυτό των «συγγενών» ιδεολογικά ευρωπαϊκών κομμάτων– και να αναλύσει το σχέδιό του.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες «κλείδωσε» και δείπνο εργασίας που θα έχει στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Μεγάλη σημασία δίνει ο ίδιος και στην εμφάνιση που θα κάνει στα τέλη Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel, το «εργαστήρι» των συζητήσεων για την ευρωπαϊκή εξέλιξη. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν. Την ίδια ώρα, και δεδομένης της σημασίας που αποδίδει ο κ. Μητσοτάκης στις περιφερειακές εξελίξεις και στον προνομιακό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα στις σχετικές συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο επόμενο διάστημα δεν αποκλείονται και επαφές με αξιωματούχους που προέρχονται από την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια και κατέχουν κομβικές θέσεις, όπως η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή