«Φρένο» στα αναδρομικά των πρώην βουλευτών

«Φρένο» στα αναδρομικά των πρώην βουλευτών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει αποδεκτές τις πρώτες προσφυγές συνταξιούχων πρώην βουλευτών, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την αναδρομική καταβολή αποδοχών από το 2009 και μετά, επικαλούμενοι την πρόβλεψη για εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αποτέλεσε την αφορμή για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Από το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι η καταβολή των αναδρομικών στους πρώην βουλευτές «δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Το θέμα προκαλεί αναταράξεις και σφοδρή σύγκρουση, δεδομένων των αρνητικών συνειρμών που επιφέρει: η αιρετή πολιτική ηγεσία εμφανίζεται να μεριμνά για τη διατήρηση των κεκτημένων της, τη στιγμή που οι πολίτες υποχρεώνονται διαρκώς σε νέες περικοπές –άμεσες ή έμμεσες– των εισοδημάτων τους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να αναδείξουν ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι βουλευτές που διεκδίκησαν αναδρομικά προέρχονται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να τονίσουν ότι είναι οι ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό που άφησαν ανοικτό παράθυρο στις διεκδικήσεις αυτές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους πρώην βουλευτές του κόμματος που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά (υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν 60) να αποσύρουν άμεσα τις προσφυγές τους, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, «θα έχουν θέσει εαυτούς εκτός κόμματος».

Ανεξαρτήτως της πολιτικής «οικογένειας» των διεκδικητών, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι θα επιβαρυνθούν με πολιτικό κόστος στην περίπτωση που, σε συνέχεια των δικαστικών αποφάσεων, αρχίσουν να καταβάλλονται αναδρομικά σε πρώην βουλευτές και μάλιστα ποσά κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα. Τη στιγμή, μάλιστα, που άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, παρά το γεγονός ότι δικαιώθηκαν δικαστικά, ουδέποτε έλαβαν τις αναδρομικές καταβολές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η «άμυνα» της κυβέρνησης έναντι της δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τους πρώην βουλευτές βρίσκεται στον νόμο Κατρούγκαλου. Εκεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει συμπεριληφθεί διάταξη η οποία προβλέπει ότι για να χορηγηθούν αναδρομικές οφειλές που προέκυψαν έπειτα από δικαστική διεκδίκηση, είναι προαπαιτούμενο η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες της καταβολής αυτής. Η κυβέρνηση, λοιπόν, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί αυτή η υπουργική απόφαση και η υλοποίηση της δικαστικής απόφασης θα παραπεμφθεί σε ένα αόριστο μέλλον.

Πολιτική σύγκρουση

Στο επίπεδο της πολιτικής σύγκρουσης, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να υπενθυμίσει ότι έχει ήδη από το 2011, όταν και ετέθη το θέμα για πρώτη φορά, καλέσει όλους όσοι προσέφυγαν να αποσύρουν κάθε διεκδίκηση. «Η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι καθόλου πολιτικά ηθική», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Ν.Δ. υποστήριξε ότι η ίδια είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008 «αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση». Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είχε ζητήσει από τους πρώην βουλευτές του να αποσύρουν τις προσφυγές, καθώς το ζήτημα λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία, και κάλεσε εκ νέου τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι κανένας συνταξιούχος πρώην βουλευτής του κόμματος δεν ζήτησε αναδρομικά και επανέλαβε την πρόταση για πλήρη κατάργηση συντάξεων και προνομίων των αιρετών. Να μην πάρουν οι πρώην βουλευτές τα αναδρομικά ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ απαράδεκτη χαρακτήρισε τη διεκδίκηση η Ενωση Κεντρώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή