Η «Ωρα του πρωθυπουργού» «ανοίγει» εκτάκτως τη Βουλή για τα F-16

Η «Ωρα του πρωθυπουργού» «ανοίγει» εκτάκτως τη Βουλή για τα F-16

5' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «όχημα» με τη χρήση του οποίου θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις για το αριστερό προφίλ του ιδίου και του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου ΣΥΡΙΖΑ από τα όσα έγιναν ή και ειπώθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, μετατρέπει ο κ. Αλ. Τσίπρας την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και προς τούτο, ζήτησε και –φυσικά- πέτυχε να «ανοίξει» εκτάκτως το Κοινοβούλιο αύριο Παρασκευή νωρίς το πρωί, ώστε να απαντήσει σε ερώτηση του κ. Στ. Θεοδωράκη.

Στον αρχικό προγραμματισμό της Βουλής, συνεδρίαση για συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων δεν υπήρχε για την αυριανή ημέρα – παραμονή της 28ης Οκτωβρίου. Ενδεικτικό είναι ότι πέραν της συγκεκριμένης ερώτησης, ουδεμία άλλη προς υπουργό περιλαμβάνεται στην «ημερήσια διάταξη». Στις αρχές της εβδομάδας, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξ αφορμής και του θορύβου που είχε προκαλέσει το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, όπως αυτό προαναγγέλθηκε προσωπικά από τον κ. Ντ. Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, καθώς και εν μέσω του θορύβου που προκλήθηκε εξαιτίας των ποικίλων περί του ζητήματος τοποθετήσεων του κ. Π.Καμμένου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας και συνολικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, δέχονται πυρά κριτικής –κυρίως από τ’ αριστερά του κόμματός του και ειδικώς από το ΚΚΕ-, για προκλητικά φιλικές προς τις ΗΠΑ και το σημερινό πρόεδρό τους, πολιτική στάση και επιλογές: στο επίκεντρο εκτός από το θέμα των F-16, βρέθηκαν εκτός των άλλων η αναγγελία αναβάθμισης της συνεργασίας των δύο χωρών ως προς τη βάση της Σούδας, αλλά και το σχόλιο του κ. Τσίπρα, αναφορικά με το γενικό «καλό» που εξυπηρετεί ο κ. Τραμπ.

«Όσον αφορά τώρα τις συνομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα σας ενημερώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», είπε χθες ο κ. Π.Καμμένος σε συνεδρίαση της Βουλής, προαναγγέλοντας επί της ουσίας την αυριανή εμφάνιση του κ. Τσίπρα. (Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ενημερώθηκε η Βουλή για την επιθυμία του κ. Τσίπρα να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Θεοδωράκη).

Στο άκουσμα αυτής της προαναγγελίας, πολλοί εκτίμησαν ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει χρήση ειδικού άρθρου του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει την δυνατότητά του να ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για μείζονος σημασίας θέματα. Η σκέψη αυτή αιτιολογήθηκε αφενός από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έκανε προσφάτως χρήση αυτής της ειδικής εκ του Κανονισμού δυνατότητας, και αφετέρου διότι με επιλογή του ιδίου, η λεγόμενη «Ωρα του πρωθυπουργού» (διαδικασία κατά την οποία, κάθε Παρασκευή, ο πρωθυπουργός προσέρχεται να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών ή βουλευτών) έχει ατονίσει πλήρως τους πολλούς τελευταίους μήνες.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, παράλληλα, σκιαγράφησε επίσης το περιεχόμενο της αυριανής πρωθυπουργικής τοποθέτησης: «Δεν πήγαμε εκεί για να κάνουμε deal για τα F16. Πήγαμε εκεί προκειμένου κατ’ αρχάς να συναντήσει ο πρωθυπουργός Έλληνες ομογενείς, επιχειρηματίες, funds, ανθρώπους που έρχονται να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ανθρώπους που έχουν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Η επιτυχία του ταξιδιού μπορώ να σας πω ότι είναι αποδεκτή από όλους», είπε μεταξύ άλλων. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν «πάρα πολύ θετική», είχε πει προ ημερών, επίσης από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς.

«Δεν υπάρχει συμφωνία».

Ως προς το ιδιαίτερο θέμα των F-16, και στον απόηχο πρόσφατου αιχμηρού σχολίου του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλη σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι υπάρχει πέλαγος άγνοιας περί αυτού του θέματος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε πρώτη φορά ευθέως για μη συναφθείσα συμφωνία. Ως προς την παράμετρο του κόστους της επιδιωκόμενης από την Ελλάδα αναβάθμισης –θέμα για το οποίο ο κ. Καμμένος μιλούσε και μέσω των social media, επανέλαβε τα περί «οροφής» 1,1 δις ευρώ, που μπορεί να είναι τελικώς και λιγότερα των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, λοιπόν, δεν υπάρχει συμφωνία. Βεβαίως και δεν υπάρχει συμφωνία» είπε ο κ. Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή τη ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου κατά την διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του ΥΕΘΑ και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η γνωστή αναφορά του Προέδρου Τραμπ για κόστος που φθάνει έως τα 2,4 δις δολάρια, αφορούσε την «οροφή» της αμερικανικής προσφοράς.

«Αυτό που υπάρχει είναι ένα γραπτό επίσημο αίτημα, το οποίο απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και στο οποίο στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, δηλαδή συμφωνίας στην οποία δεν περιλαμβάνονται μεσάζοντες, ζητάμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16 που έχουμε. Και παράλληλα, έφυγε και μια άλλη επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία ζητάει να μας δώσουν διαθεσιμότητα και τιμές για νέο αεροσκάφος, όπως -συγκεκριμένα ζητείται στην επιστολή- το αεροσκάφος F-35.

Σε απάντηση του letter of request το οποίο κάναμε, είχαμε μία πρώτη πληροφόρηση από την αμερικανική πλευρά ότι θα μας απαντήσουν με επιστολή, η οποία βεβαίως θα έρθει στην Επιτροπή Εξοπλισμών -αυτή είναι η διαδικασία- στις 3 Νοεμβρίου, όπου οι Αμερικανοί θα μας λένε τιμές και την ακριβή περιγραφή της αναβαθμίσεως.

Tο σύνολο των αεροσκαφών για το οποίο ζητήθηκε ήταν 123 αεροσκάφη.

Οι δικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν την καταβολή 100 εκατομμυρίων τον χρόνο και μάξιμουμ το 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα δεν το είχα ξεκαθαρίσει εάν είναι ευρώ ή δολάρια. Σας λέω ότι τα δολάρια είναι αυτά που συζητάμε τώρα. Εγώ σας λέω ότι θα είναι και κάτω από 700-800 εκατομμύρια».

Ως προς τα λεγόμενα αντισταθμιστικά ωφελήματα, ο κ. Καμμένος ανέφερε: «Δεν υπάρχουν ουσιαστικά αντισταθμιστικά ωφελήματα που υπήρχαν στο παρελθόν. Τι ζητάμε; Είναι, πρώτον, το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες και από εκεί και πέρα, αν είναι κάτι αντισταθμιστικό, θα μπορούσε να είναι κάτι, όπως αυτό που έχουμε ήδη ζητήσει, δηλαδή οι κινητήρες των Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού, τους οποίους αντιπροσωπεύει η ίδια εταιρεία η οποία έχει κάνει την προσφορά για την αναβάθμιση των F-16. Αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη: αν η τιμή είναι να πέσει πάρα πολύ χαμηλά και να γλιτώσουμε πολλά χρήματα, τα οποία βεβαίως και έχουμε ανάγκη, να μην υπάρχει ούτε ένα αντισταθμιστικό».

Ο Δημ. Κουτσούμπας

«Προκύπτουν βάσιμα ερωτήματα: Τι ακριβώς συμφωνήσατε επιπλέον για τη Σούδα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Παράταση της Συμφωνίας για περισσότερα χρόνια; Χωρική επέκταση της βάσης και γιατί; Επίκειται μήπως μεταφορά εκεί Αμερικάνων πεζοναυτών από το Ιντσιρλίκ, μοίρας αμερικάνικων πολεμικών αεροσκαφών ή drones; Επίκειται εναλλακτικά μεταφορά drones στο Καστέλι; Ο κ. Τσίπρας να απαντήσει. Έχουμε υπομονή. Θα περιμένουμε γι’ αυτά και για όλα τα προηγούμενα και για άλλα ερωτήματα που έχουμε θέσει», είπε παρεμβαίνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, και μεταξύ άλλων συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν σας πάει καθόλου να παριστάνετε τις μωρές και αδικημένες παρθένες. Υπογράψατε δήλωση μετανοίας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ανεμίζοντας την αστερόεσσα των ΗΠΑ, χειροκροτώντας τον Τσίπρα που ξέπλενε στο διαβολικό, όπως το αποκάλεσε, πρόσωπο του Τραμπ όλα τα εγκλήματά τους, αφού τα κάνει όλα αυτά τα διαβολικά για το καλό μας, όπως πάλι είπε ο Πρωθυπουργός σας».

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή