H ευχή Σόιμπλε στον Τσίπρα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευχή να μην κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε δώσει στον κ. Αλέξη Τσίπρα ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι ήταν αδύνατον να τηρήσει τις υποσχέσεις του για την άνευ όρων παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στη συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξη Παπαχελά και στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι το 2014 ο κ. Τσίπρας τού ανέφερε πως σχεδίαζε «προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης». «Του απάντησα», συνέχισε, «ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Eυρωζώνη, θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε, και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται».

Σχετικά με τη σύγκρουσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε ότι πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του 2015. Διευκρίνισε όμως ότι την εν λόγω περίοδο η «μεγάλη πλειονότητα» των υπουργών Οικονομικών, «ουσιαστικά όλοι», πίστευε ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βγει προσωρινά από την Eυρωζώνη με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παραδέχθηκε επίσης ότι το 2014 όντως είχε υποβάλει σχετική πρόταση στον τότε ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος και την αρνήθηκε. «Εγώ δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλω στη Γερμανία μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που έγιναν στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Για το ταραχώδες 2015, επισήμανε ότι δεν μπορεί να αποτιμήσει το ακριβές κόστος της περιόδου Βαρουφάκη, για τον οποίο ανέφερε ότι «αυτά που λέει απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους». Η Ελλάδα τελικά έμεινε στην Eυρωζώνη διότι «ήταν ξεκάθαρο» πως αυτή ήταν που αποφάσιζε, και «τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε να υπογράψει νέο μνημόνιο και να προσφύγει σε εκλογές για να επικυρωθεί η στροφή στην πολιτική της», είπε επίσης ο κ. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στην τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, ο πρόεδρος, πλέον, της γερμανικής Βουλής δεν δέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν πήρε την ελάφρυνση χρέους, ως αντάλλαγμα για το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι μολονότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ζητήσει ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και υπήρχε η προοπτική διάλυσης της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, αποσαφήνισε ότι πλέον δεν βλέπει κανένα λόγο για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, σημειώνοντας ότι ο εφιάλτης του Grexit ανήκει στο παρελθόν. «Ο όρος Grexit αναφέρεται πάντοτε σε εκείνες τις εποχές κατά τις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε λάβει τη σχετική απόφαση. Εφόσον δεν την έλαβε και εφόσον στην παρούσα κατάσταση, χάρη στις θετικές εξελίξεις, δεν είναι αναγκαίο να το πράξει, το ζήτημα δεν τίθεται», είπε. Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξαρχής, τονίζοντας: «Ημουν από την αρχή της άποψης ότι το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης θα έπρεπε να το επιλύσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Αλλοι, και κυρίως η καγκελάριος, ήταν της άποψης ότι ακριβώς λόγω του μεγέθους του προβλήματος θα χρειαζόμασταν και το ΔΝΤ».

Το χρέος

Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης. «Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, θεωρείται ότι η Ελλάδα θα αντεπεξέλθει χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές», είπε και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δέσμευση περί ελάφρυνσης από το Eurogroup. Τέλος, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή