Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ο Ταγίπ Ερντογάν

Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ο Ταγίπ Ερντογάν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια περίοδο έντονης διπλωματικής κινητικότητας για όλα τα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με αποκορύφωμα την επίσκεψη στην Αθήνα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στις επόμενες 45 ημέρες, σκιαγράφησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς σε μακροσκελή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, με σκοπό μεταξύ άλλων να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Αγκυρα. Επίσης, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε έντονες διαβουλεύσεις με το αλβανικό ΥΠΕΞ εντός του Νοεμβρίου, ενώ περιέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2018 ιδανικό, ώστε «να τελειώνουμε» με την ονοματολογική διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι αναζητούνται ημερομηνίες για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου. Συμφωνήθηκε, επίσης, κάθε έξι μήνες οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών να συναντιούνται, εναλλάξ σε Ελλάδα και Τουρκία. Ηδη συζητήθηκε η μετάβαση του κ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, αυτήν τη φορά ίσως στη Ρόδο τον ερχόμενο Μάιο. Ενώ ανάλογες ανταλλαγές επισκέψεων θα γίνονται, επίσης, σε επίπεδο γ.γ. υπουργείων Εξωτερικών και πολιτικών διευθυντών. Πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν και σε ζητήματα που εξακολουθούν να εκκρεμούν, όπως η ποιότητα της παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στη γειτονική χώρα, είτε αυτό αφορά τις αλλαγές στα σχολεία της Ιμβρου είτε την επανάληψη των εκλογών στα Βακούφια.

Διάλογος για ΜΟΕ

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ενθαρρυντική ένδειξη για τη «θετική ατζέντα», την οποία επιχειρεί να προωθήσει, την απουσία παραβιάσεων τις τελευταίες ημέρες, μετά την επίσκεψή του στην Αγκυρα. Επίσης οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να εγκαινιαστεί ξανά διάλογος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στον τομέα της Αμυνας, καθώς, επίσης, να αρχίσουν πάλι οι διερευνητικές επαφές, ώστε, μεταξύ άλλων, να συζητηθούν τα αεροναυτιλιακά θέματα. Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε την ελληνική άποψη για την τουρκική απαίτηση περί παράδοσης των γκιουλενιστών, τονίζοντας ότι για οποιαδήποτε υπόθεση αποφασίζει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς και στην ονοματολογική διαφορά με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι πιστεύει πως «στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα λυθεί». Επισήμανε ότι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για την ονοματολογική διαφορά Μάθιου Νίμιτς θα συναντήσει στις επόμενες τρεις εβδομάδες τους διαπραγματευτές και των δύο χωρών. Εκτίμησε ότι η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων «έχει μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό και συναίνεση», ενώ τάχθηκε υπέρ λύσης «που θα κρατήσει στον χρόνο και δεν θα προσβάλει κανέναν». Τέλος, ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει επαφές με τον Αλβανό ομόλογό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή