Η επίσκεψη Ερντογάν φέρνει πιο κοντά Αθήνα και Αγκυρα

Η επίσκεψη Ερντογάν φέρνει πιο κοντά Αθήνα και Αγκυρα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντίδοτο» στις κάκιστες ευρωτουρκικές και «παγωμένες» αμερικανοτουρκικές σχέσεις αναζητεί η Αθήνα διά της προσπάθειας εκ νέου χάραξης των διαύλων επικοινωνίας με την Aγκυρα. Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα κάποια στιγμή μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 10 Δεκεμβρίου (οι δύο πλευρές αναζητούν ελεύθερες ημερομηνίες), αποτελεί ίσως τον πλέον ενδεικτικό συμβολισμό της προσπάθειας επαναφοράς των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε τροχιά αναθέρμανσης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετέφερε την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου αρχικά στον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και έπειτα στον κ. Ερντογάν, με στόχο μια συνάντηση στις αρχές του 2018, η τουρκική ανταπόκριση ήταν άμεση και, μάλιστα, υπέρ πραγματοποίησης της επίσκεψης ακόμη συντομότερα. Πέρα από την καλή διάθεση που μεταφέρεται από ορισμένες πηγές ότι είχε ο κ. Ερντογάν έναντι του Ελληνα υπουργού (του πρότεινε greek coffee –ελληνικό καφέ– με εμφανή διάθεση να καλλιεργήσει ανάλαφρο κλίμα), είναι απολύτως σαφές ότι η Αθήνα επιθυμεί να δημιουργήσει εκ νέου διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθεί ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων και, μάλιστα, από ατύχημα. Προτού αναχωρήσει για την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν σε απόλυτη συνεννόηση για το ζήτημα της πρόσκλησης στον κ. Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν αποτελεί τον θεσμικό, αλλά τον ουσιαστικό ομόλογο του Τούρκου προέδρου.

Για την Αθήνα η κατάρρευση των ευρωτουρκικών σχέσεων και, κυρίως, η άνοδος της Ακροδεξιάς σε μεγάλες και μικρές χώρες της Ε.Ε., οδηγεί σε μια περίοδο «αντιισλαμισμού» και «αντιτουρκισμού» δίχως ορατή διέξοδο. Ευρωπαϊκές πηγές μιλούν ακόμη και για περίοδο «Ψυχρού Πολέμου» ανάμεσα σε Ε.Ε. και Τουρκία. Παράλληλα, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις περιορίζονται στα μέτωπα της Συρίας και του Κουρδικού.

Πεδίο συνεργασίας

Σε ένα τέτοιο περίπλοκο περιβάλλον και με δεδομένες τις εντάσεις και την αστάθεια μέσα στην Τουρκία, στην Αθήνα επιθυμούν να δημιουργήσουν προστατευμένους από τις διακυμάνσεις των ευρωτουρκικών σχέσεων διαύλους για συνεργασία σε τέσσερις τομείς. Πρώτον, ως προς την ασφάλεια και την τρομοκρατία, με έμφαση σε ζητήματα που έχουν προκύψει από τις αιτήσεις ασύλου και τη φυγή γκιουλενιστών. Δεύτερον, για την κατάσταση στο Αιγαίο και τους κινδύνους για ατύχημα που δημιουργεί η τουρκική παραβατικότητα. Τρίτον, για το μεταναστευτικό το οποίο αποτελεί ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά. Και, τέταρτον, για ζητήματα χαμηλής πολιτικής, κυρίως ως προς την οικονομική και πολιτιστική συνεργασία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Κοτζιάς επαναλαμβάνουν σε κάθε σχετική ευκαιρία ότι επιθυμούν τη διατήρηση της Τουρκίας σε τροχιά ένταξης στην Ε.Ε.

Η διακοπή των παραβιάσεων τις τελευταίες ημέρες και η νηνεμία στο Αιγαίο αποτελούν μια αρχική ένδειξη, αν και η Αγκυρα εξακολουθεί να εκδίδει ορισμένες NAVTEX, αυτή τη φορά στα νότια της Καρπάθου, κινούμενη στη σταθερή γραμμή ανάδειξης των απόψεών της όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο. Η συστηματοποίηση των επαφών σε επίπεδο υπουργών, γενικών γραμματέων και πολιτικών διευθυντών του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί θετική κίνηση. Επίσης, η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θα μπορούσε να αναθερμάνει τις συζητήσεις για τα αεροναυτιλιακά. Προτού διακοπούν οι διερευνητικές επαφές είχε γίνει πολύ σοβαρή πρόοδος στον τομέα των αεροναυτιλιακών, μάλιστα, κατ’ ορισμένες πηγές υπήρχε σχετική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή