Ανάλυση: To φλερτ προς Θεοδωράκη και τα δύο «καπέλα» του Αλέξη Τσίπρα

Ανάλυση: To φλερτ προς Θεοδωράκη και τα δύο «καπέλα» του Αλέξη Τσίπρα

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ευκαιρία νέων επιθέσεων στα ΜΜΕ και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και εκδήλωσης ιδιαιτέρως «φιλικών» διαθέσεων έναντι του κ. Στ. Θεοδωράκη –σε μια περίοδο, μάλιστα, που κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για την διεκδίκηση εκ μέρους του προέδρου του Ποταμιού, της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, επιχείρησε να μετατρέψει σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, τη συζήτηση ερώτησης αναφορικά με το ζήτημα της αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16.

Η επίκαιρη ερώτηση είχε κατατεθεί από τον κ. Θεοδωράκη, οι δε εκλογικές διαδικασίες για την Κεντροαριστερά είναι προγραμματισμένες για την μεθεπόμενη Κυριακή.

«Ασκείτε σε μεγάλο βαθμό καλοπροαίρετη αντιπολίτευση. Να προσέξετε μόνο να μην ταυτίζεστε με το μπλοκ που καθοδηγείται από συγκροτήματα των fake news», είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας κλείνοντας τη συζήτηση. Και για εκείνους οι οποίοι ενδεχομένως δεν έλαβαν το μήνυμα, ο πρωθυπουργός προσθέτοντας γενικώς ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και από τα μοντέλα διακυβέρνησης που την δημιούργησαν, απηύθυνε ευθεία πρόσκληση στον κ. Θεοδωράκη να βρίσκεται και να βρεθεί «στη σωστή όχθη του ποταμιού» – κάνοντας προφανές λογοπαίγνιο τόσο με τον τίτλο του φορέα που επικεφαλής είναι ο κ. Θεοδωράκης, όσο και με κεντρικό πολιτικό σύνθημα του τελευταίου.

Επί της ουσίας του θέματος της ερώτησης, ο κ. Τσίπρας απλώς επανέλαβε όσα είχε πει δύο ημέρες νωρίτερα, επίσης από του βήματος της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας («δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα», το «ταβάνι» για την ελληνική οικονομία ως προς το κόστος του προγράμματος είναι 1,1 δις ευρώ, αν υπάρξουν «αντισταθμιστικά» δεν θα είναι όπως εκείνα του παρελθόντος που σχετίστηκαν με μίζες, ακολουθούνται ποι προβλεπόμενες διαδικασίες ενημέρωσης της Βουλής).

Ισως, η μόνη με σαφή πολιτική σημασία «είδηση» από τη συζήτηση επί της ερωτήσεως του κ. Θεοδωράκη, ήταν η εκ μέρους του πρωθυπουργού απόρριψη της πρότασης του επικεφαλής του Ποταμιού (υπάρχει από καιρό και σχετική πρόταση νόμου) για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα συμμετέχουν αρχηγοί κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί, και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. «Αξίζει τον κόπο να συζητήσουμε αυτή την ιδέα. Δεν είναι, όμως, κατά την εκτίμησή μου ώριμη ακόμα», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αξιοπρόσεκτο είναι στο σημείο αυτό να επισημανθεί μια «μη απάντηση», η ανυπαρξία σχολίου εκ μέρους του πρωθυπουργού σε μια παρατήρηση με την οποία ο κ. Θεοδωράκης συνδύασε την προαναφερθείσα πρότασή του. Ηταν, ίσως, η μία εκ των μόνο δύο επισημάνσεων του επικεφαλής του Ποταμιού για τις οποίες «δεν είχε» απάντηση, ο γνωστός για τις προσεκτικά επιλεγμένες αναφορές στις οποίες απαντά ο κ. Τσίπρας. «Ποιός σχεδιάζει και αποφασίζει στην άμυνα; Εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο συγκυβερνήτη σας υπουργό Άμυνας. Λέει συνεχώς ψέματα στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, ως επιπρόσθετη αιτιολογία της σημασίας της πρότασής του για το Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας εκτός των άλλων ότι ο κ. Καμμένος χρησιμοποιεί ως εφαλτήριο η παρουσία του στο ΥΕΘΑ για προώθηση φιλόδοξων ανορθόδοξων επιλογών. Σε αυτήν ακριβώς την παρατήρηση ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά.

Οπως επίσης απέφυγε να σχολιάσει και την επισήμανση του κ. Θεοδωράκη, για το γεγονός ότι αν και υπάρχει ανάγκη για εθνική συνεννόηση επί των μεγάλων εθνικών θεμάτων, οι όποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση «τορπιλλίζονται από άστοχες εμφυλιοπολεμικές κορώνες κορυφαίων συνεργατών του πρωθυπουργού και υπουργών». Ούτε αυτό σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Πρωθυπουργός εναντίον Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ

Αισθηση, επίσης, προκάλεσε η με τον πλέον επίσημο τρόπο δημόσια καταγραφή της –έως τώρα μόνο μέσω διαρροών διατυπωθείσας- θέσεως, ότι ο κ. Τσίπρας στις ΗΠΑ κατά το πρόσφατο ταξίδι του εκπροσώπησε τις εθνικές θέσεις και όχι τις πολιτικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την κυβερνητική απάντηση στην κυρίως εξ αριστερών κριτική, ότι όσα ο κ. Τσίπρας είπε και έκανε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι στον αντίποδα όσων υποστηρίζει πως εκφράζει ως πρόεδρος αριστερού κόμματος.

Με ποιό «καπέλο» επισκέφτηκε τις ΗΠΑ, αυτό του Πρωθυπουργού ή του Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, το απάντησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας:  «Εγώ πήγα ως Ελληνας πρωθυπουργός, όχι εκπροσωπώντας την παράταξή μου», είπε χαρακτηριστικά σήμερα στη Βουλή, κάνοντας πολλούς ευλόγως να συμπεραίνουν με προφανή καυστική διάθεση ότι οι εθνικές θέσεις κάθε άλλο παρά ταυτίζονται με τις θέσεις του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής διαδικασίας είναι, τέλος:

ΠΡΩΤΟΝ, Τα γεμάτα υπουργικά έδρανα από στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία σκανδαλωδώς απουσιάζουν τις περισσότερες φορές από την διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς επικαλούμενα διάφορες αιτιολογίες –ακόμα και κατά παράβαση του Κανονισμού, αποφεύγουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Σήμερα σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο ήταν παρόν για να χειροκροτήσει τον πρωθυπουργό.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η επίσης μαζική και για τον ίδιο λόγο παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ είναι γνωστό ότι στην πλειοψηφία τους είναι απόντες από τις συνεδριάσεις νομοθετικού έργου.

ΤΡΙΤΟΝ, η επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι ακόμα και η Ωρα του πρωθυπουργού ως διαδικασία ελέγχου της κυβέρνησης από την εθνική αντιπροσωπεία είναι εξόχως υποβαθμισμένη με ευθύνη του κ. Τσίπρα: Μόνον εννέα φορές, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, ο κ. Τσίπρας απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις που του απευθύνονται, από τις αρχές του 2015.

Η διαδικασία υποτίθεται πως προβλέπεται να γίνεται μία φορά την εβδομάδα – κάθε Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή