ΥΠΕΞ για Καταλωνία: Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας

ΥΠΕΞ για Καταλωνία: Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ισπανία αποτυπώνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ςπίσης την ελπίδα για αποκατάσταση του ειρηνικού διαλόγου το ταχύτερο δυνατόν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων».

Χθες, σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, τον οποίο καθαίρεσε η Μαδρίτη, κάλεσε τους υποστηρικτές του σε μια δημοκρατική αντίσταση εναντίον της κηδεμονίας της περιοχής υπό την κεντρική διοίκηση.

Νωρίτερα, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της Καταλωνίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής Κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία τέθηκε επικεφαλής της Καταλωνίας.

Σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας.

Αναμένεται μάλιστα να παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή