Κεντροαριστερά: Διαφωνίες για τις μετεκλογικές συνεργασίες στη χαμηλών τόνων τηλεμαχία

Κεντροαριστερά: Διαφωνίες για τις μετεκλογικές συνεργασίες στη χαμηλών τόνων τηλεμαχία

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφωνίες κυρίως για τις μετεκλογικές συνεργασίες και την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, αλλά και συμφωνία για ενότητα και κοινή πορεία ώστε η χώρα να προχωρήσει «πέραν του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ» και της «πελατειακής συντηρητικής πολιτικής της ΝΔ», όπως ειπώθηκε, ήταν το στίγμα κατά τη πρώτη – χαμηλών τόνων – τηλεμαχία των εννέα υποψηφίων για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων επικεντρώθηκε στη πολιτική των συνεργασιών, στην ανάγκη να μεταρρυθμιστεί το πολιτικό σύστημα και το κράτος ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική Ελλάδα, να αναθεωρηθεί για αυτό το Σύνταγμα και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογική.

Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Απόστολος Πόντας, ο καθηγητής Κων/νος Γάτσιος, και ο Δ. Τζιώτης διασταύρωσαν τα ξίφη τους ως προς το ποιος μπορεί να οδηγήσει την προοδευτική παράταξη στη νέα εποχή, τη μορφή του νέου κόμματος και τα χαρακτηριστικά του νέου ηγέτη. Όλοι σχεδόν συμφώνησαν ότι η οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να βασίζεται σε προοδευτικές προγραμματικές δεσμεύσεις τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα υποχρεωθούν να απαντήσουν αν θα δεχθούν τη προγραμματική πρόταση της προοδευτικής παράταξης. Επίσης συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής με την καθιέρωση κλιμακωτά μπόνους εδρών.

«Πρώτα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Δεν αποφασίζω ερήμην του», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση για αν θα συνεργαστεί με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αν εκλεγεί στην ηγεσία του νέου φορέα. Περιέγραψε, δε, ως προτεραιότητές της την αλλαγή της συμφωνίας όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα -που όπως είπε πρέπει να πάνε στο 2%- την αναδιάρθρωση του χρέους και την αλλαγή του ρόλου του υπερταμείου.

«Θα συνεργαστώ με όποιες δυνάμεις θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα διαλύσει τη χώρα. Στόχος μας ένα μεγάλο κόμμα που θα βάλει τους όρους», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ανέφερε επίσης ότι ένα «τέρας γραφειοκρατίας» εμποδίζει το επιχειρείν, ενώ τόνισε «πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε ποτέ τίποτα, αυτούς που κράτησαν όρθια τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης τόνισε πως «οι άλλοι θα αποφασίσουν αν συνεργάζονται μαζί μας» και τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος, καθώς και υπέρ μιας ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις εκλογές. «Λάθος το ότι δεν δεχτήκαμε την εξ αποστάσεως ψηφοφορία» είπε ακόμη.

Διαφώνησε ευθέως ο Γιάννης Ραγκούσης υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνει καμία κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να κυβερνήσει με ανοχή ή να πάρει την ευθύνη νέων εκλογών. Στο κεντρικό θέμα της ένωσης των Κ.Ο της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού που έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης προέκυψε σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη.

«Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν διαλύονται. Δεν πρέπει να κάνουμε αυτό το δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. «Όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ. Δεν διαλύονται οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογή αρχηγού στις 12 Νοεμβρίου. Έντονα διαφώνησαν οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννη Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης αντέκρουσε τη κριτική πως θα συνδυάζει και τη θέση του δημάρχου και τη θέση του αρχηγού, εφ όσον εκλεγεί δηλώνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης σταδιακά ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος και ζήτησε από τον κόσμο να ψηφίσει μαζικά.

«Θέλουμε μια νέα παράταξη με μια νέα ηγεσία γιατί η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν», τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης. Αντέδρασε ενοχλημένος στο σχόλιο της κ. Γεννηματά ότι δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην Αργολίδα τον Ιανουάριο του 2015 λέγοντας ότι στοχοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Επίσης επανέλαβε ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας θα προέλθει με νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο, τα πανεπιστήμια και τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

«Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα στον κόσμο τι κόμμα δημιουργούμε», ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης επιμένοντας ότι την επομένη της εκλογής αρχηγού θα πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα να είναι μία. Αντίθετος με τη διάλυση των κομμάτων που πήραν πρωτοβουλία για να ανοίξει η διαδικασία ήταν ο Απόστολος Πόντας, ενώ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος επεσήμανε ότι ο νέος φορέας, για να πείσει θα πρέπει να συγκρουστεί με τις παρασιτικές κρατικοδίαιτες κοινωνικές ομάδες εκφράζοντας τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργίας. Ο Δημήτρης Τζιώτης, πρότεινε ακόμη και τώρα, πριν την εκλογή αρχηγού να γίνει πολιτικό συνέδριο για να ξέρει ο κόσμος τι θα ψηφίσει.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή