Η αλληλεγγύη στην ατζέντα Ν.Δ.

Η αλληλεγγύη στην ατζέντα Ν.Δ.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα σήμερα είναι η εξασφάλιση δουλειάς». Ηταν χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, που αποτελούσε μια πρόγευση για το πώς εννοεί η Νέα Δημοκρατία τη στήριξη προς τους κοινωνικά ασθενέστερους: και αυτή αφορά τη δημιουργία συνθηκών για την εξασφάλιση απασχόλησης και όχι τα «ψηφοθηρικά» επιδόματα. «Πραγματική στήριξη και όχι επιδόματα» είναι το κεντρικό σύνθημα της Πειραιώς ενόψει του 3ου προσυνεδρίου της Ν.Δ. που θα διεξαχθεί αύριο στα Ιωάννινα με βασική ατζέντα την αλληλεγγύη και αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα από την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Μια πρόγευση έδωσε ήδη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την παρέμβασή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της περασμένης Τετάρτης. Εκεί, αφού αποδόμησε το πλεόνασμα, για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει, ενώ «το κλέβει από ένα μέρος της κοινωνίας που το κάνει να υποφέρει», έριξε στο τραπέζι τη δική του πρόταση που είναι, αν προκύψει υπερπλεόνασμα, να δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ και «επιτέλους» η κυβέρνηση να δώσει μια έκπτωση σε όλους τους πολίτες που κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να τους επιστραφεί κάτι από την υπερφορολόγηση.

Κύκλοι της Πειραιώς δεν απέκλειαν η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τη δική της πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα. Σε κάθε περίπτωση, σχολίαζαν ότι προηγείται η συνεννόηση κυβέρνησης – δανειστών και, αν η κυβέρνηση προσχωρήσει στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, τότε «ευχαρίστως να την υπερψηφίσουμε».

Αναλυτικά αναμένεται να μιλήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Ιωάννινα και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Την ίδια ώρα, από την Πειραιώς σχολίαζαν ότι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής «δυστυχώς σήμερα λειτουργεί ως πρόσχημα για την οικοδόμηση νέου πελατειακού κράτους».

Μείωση της φτώχειας

«Είναι υποχρέωσή μας και ευθύνη μας να θέσουμε ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα. Η φτώχεια δεν αντιμετωπίζεται με οριζόντια επιδόματα. Ούτε με επιδοτήσεις. Η φτώχεια ξεριζώνεται με δουλειές. Αλλά, όσο οι επενδύσεις δεν έρχονται και δουλειές δεν υπάρχουν, μια πολιτική είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική. Και είναι η πολιτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», είχε σημειώσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από τα Ιωάννινα αναμένεται να εξειδικεύσει και κάποια από τα κόστη που αφορούν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και αντίστοιχα που αφορούν τα νοσοκομεία και τον χώρο της Υγείας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας που θα μετάσχουν ως ομιλητές στο 3ο προσυνέδριο, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Πάνος Τσακλόγλου (και πρώην επικεφαλής του ΣΟΕ) και Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Διαγραφή Παπακώστα

Σχολιάζοντας τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε (ρ/σ «9.84») ότι υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη «είναι η μοναδική περίοδος που δεν υπάρχουν προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές». Προσέθεσε ακόμη ότι «ένα κόμμα πρέπει πάντα να είναι ενωμένο και συντεταγμένο κάτω από την ηγεσία του».

Eξώδικο από τον Λ. Αυγενάκη

Ουδέν σχόλιον επισήμως από την Πειραιώς για το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (Documento) που αφορά τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον οποίο αποδίδει συνομιλίες με καταδικασθέντες για εκβιασμό και παροχή διευκολύνσεων προς αυτούς έναντι ανταλλαγμάτων και το οποίο έκανε σημαία της η κυβέρνηση επιχειρώντας να το συνδέσει με την ερώτηση που υπέβαλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανοχή στη γενικευμένη ανομία.

Χθες, το Μαξίμου επανήλθε μέσω διαρροών, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για τον κ. Αυγενάκη. Ο ίδιος ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ο οποίος από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για το δημοσίευμα, διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή του και γνώση του σε όσα του αποδίδονται στο «συκοφαντικό», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, δημοσίευμα της εφημερίδας. «Πρόκειται περί μιας ακόμη σκευωρίας του γνωστού παρακράτους Τσίπρα-Καμμένου-Βαξεβάνη», δήλωσε χθες ο κ. Αυγενάκης, λίγο μετά την επίδοση του εξωδίκου προς τους διευθυντές σύνταξης και τον εκδότη της εφημερίδας.

Στελέχη της Πειραιώς μιλούσαν για πόλεμο λάσπης μέσω φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, ο οποίος αναμένεται να ενταθεί όσο θα δυσχεραίνεται η θέση της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή