Aναβάθμιση F-16 με χρήματα προϋπολογισμού Π.Α.

Aναβάθμιση F-16 με χρήματα προϋπολογισμού Π.Α.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναβάθμιση των F-16 θα πραγματοποιηθεί με χρήματα από τον τακτικό ετήσιο προϋπολογισμό της Πολεμικής Αεροπορίας, δίχως καμία έκτακτη χρηματοδότηση είπε χθες ο Αρχηγός ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τους ετήσιους εορτασμούς του Οπλου. Ο κ. Χριστοδούλου επισήμανε ότι η αναβάθμιση σε F-Block 70 Viper, αφορά τα 85 από τα 155 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Block 52, Block 52 plus και Advance. Με τα εξαρτήματα που θα μείνουν από τα αναβαθμισμένα F-16, η Πολεμική Αεροπορία θα εκσυγχρονίσει και ακόμη 38 αεροσκάφη, ενώ για 32 παλαιού τύπου Block 30 υπάρχει σχεδιασμός εκμετάλλευσης. Για 12 από αυτά υπάρχουν «προχωρημένες συζητήσεις» για αγορά από πέντε χώρες, επικρατέστερη των οποίων είναι η Κροατία.

Σύμφωνα τον κ. Χριστοδούλου, σκοπός είναι τα υπόλοιπα 20 να συγκροτήσουν μια Μοίρα Εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι το σενάριο αυτό θα μπορέσει να προωθηθεί όταν, μεταξύ άλλων, έλθει από τις ΗΠΑ η τελική πρόταση για την αναβάθμιση των F-16, η οποία θα επιτρέπει και τη μεταπώληση των παλαιότερων αεροσκαφών σε τρίτες χώρες. Η τελική πρόταση από τις ΗΠΑ αναμένεται στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και στο ΓΕΑ ήδη προετοιμάζονται για μία σειρά από πιθανές απαντήσεις.

Ως προς αυτή καθαυτή την αναβάθμιση των F-16 στην ΕΑΒ, ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε ότι μετά τα πρώτα αεροσκάφη είναι δυνατόν οι ρυθμοί να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 2023-24 να έχουν παραδοθεί όλα. Ως προς την αμερικανική εταιρεία που θα αναλάβει την αναβάθμιση, άφησε ανοιχτά διάφορα ενδεχόμενα, δεδομένου ότι η Π.Α. είναι ο τελικός χρήστης. Σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΑ, έχει βρεθεί λύση και για τη συντήρηση των Μιράζ 2000, κάτι το οποίο θα διευκρινιστεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου. Ανάμεσα στα διάφορα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια μετατροπής της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, σε Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης πιλότων από ξένες χώρες. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες στρατιωτικές πηγές, η δημιουργία του συγκεκριμένου Πολυεθνικού Κέντρου θα προκύψει έπειτα από συνεργασία της Ελλάδας με την αεροπορία μιας ακόμα χώρας που θα υποστηρίξει αυτή τη λειτουργία. Θα υπογραφεί δηλαδή κάποια διακρατική συμφωνία, για την οποία, ώς αυτή τη στιγμή, φέρονται να ενδιαφέρονται περισσότερο οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, αλλά και η Γαλλία. Σε περίπτωση που το συγκεκριμένο Πολυεθνικό Κέντρο λειτουργήσει, θα μπορεί να εκπαιδεύει μέχρι και 150 ξένους φοιτητές τον χρόνο (συνολικά σχεδόν 30.000 ώρες πτήσεις). Η Πολεμική Αεροπορία όπως και το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχουν και στη μεσαίας κλίμακας αεροναυτική άσκηση, η οποία διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι χθεσινές διευκρινίσεις δόθηκαν «εκτός ημερήσιας διάταξης» από τον κ. Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στους εορτασμούς για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα διαρκέσουν από τις 4 έως τις 8 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, αυτές τις ημέρες οι αεροπορικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι επισκέψιμες για το κοινό, ενώ θα γίνουν και αεροπορικές επιδείξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή