Κίνηση από τη Μαδρίτη για να πέσουν οι τόνοι

Κίνηση από τη Μαδρίτη για να πέσουν οι τόνοι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιθυμία της ισπανικής κυβέρνησης να λυθεί τάχιστα η παρεξήγηση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες με την Ελλάδα κρύβει η κλήση του Ελληνα πρέσβη στη Μαδρίτη Χρ. Λάζαρη από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Ευρώπη Χόρχε Τολέδο Αλμπινιάνα τη Δευτέρα. Ο Ισπανός υφυπουργός –ο οποίος περιγράφεται από διπλωματικές πηγές ως πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι– ζήτησε να δει τον κ. Λάζαρη ο ίδιος, παρακάμπτοντας τον γ.γ. του ισπανικού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Αλμπινιάνα είπε στον κ. Λάζαρη ότι η συμπεριφορά του Ισπανού πρέσβη στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα δεν προσιδιάζει σε πρέσβη κύρους του επιπέδου του, λέγοντας ότι ήταν εντελώς εκτός γραμμής («totally out of line»). Τονίζεται, επίσης, ότι ο Ισπανός υφυπουργός απέδωσε το «στιγμιαίο ατόπημα» στην απειρία του κ. Βιγκέρα για την ελληνική συνταγματική και πολιτική τάξη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αλμπινιάνα μίλησε για «θερμή και ειλικρινή σχέση» ανάμεσα στον κ. Ραχόι και τον κ. Τσίπρα, ενώ ευχαρίστησε για τις «δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά της απόσχισης της Καταλωνίας», οι οποίες, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος, «ήταν ακριβώς εκείνο που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι την ίδια ημέρα, προχθές Δευτέρα, ο πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα παρουσιάστηκε στο ΥΠΕΞ προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του στον «Τύπο της Κυριακής». Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Βιγκέρα επέρριψε τις ευθύνες στην εφημερίδα, λέγοντας ότι δεν αποδόθηκαν ορθά οι δηλώσεις του.

Χθες, η πρεσβεία της Ισπανίας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία γίνεται αντιληπτή και ως διόρθωση όσων δημοσιεύθηκαν. Στην ανακοίνωση εκφράζονται ευχαριστίες για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπέρ της ισπανικής εδαφικής ακεραιότητας και κατά των μονομερών ενεργειών, ενώ επισημαίνεται ότι ,«σε σχέση με τις δηλώσεις του πρέσβη της Ισπανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης, ο ίδιος λυπάται που έδωσαν αφορμή σε ερμηνείες οι οποίες ουδόλως αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, αλλά και με την επιθυμία του να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο για μια στενή σχέση εγγύτητας με τις ελληνικές αρχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή