Λιαργκόβας: Πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν παλαιοκομματικές λογικές

Λιαργκόβας: Πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν παλαιοκομματικές λογικές

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολιτικο-οικονομικό της αφήγημα για έξοδο από τα μνημόνια εντός του επομένου έτους, και όπως στελέχη της υποστηρίζουν για έξοδο και από την κρίση, επιχειρεί να στηρίξει η κυβέρνηση με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού που άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση, ωστόσο, καθιστά σαφές ότι το εν λόγω κυβερνητικό αφήγημα στηρίζεται σε πολιτικές δυσμενείς για το εισόδημα των πολιτών, και οι οποίες σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η δικομματική πλειοψηφία θα συνεχιστούν για πολλά χρόνια.

Κατά την πρώτη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση-παρέμβαση του Συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, καθώς ο κ. Π. Λιαργκόβας μεταξύ άλλων μίλησε για τα αρνητικά του Προσχεδίου και προέβη και σε επισημάνσεις αναφορικά με τους κινδύνους που υπάρχουν στην μεταμνημονιακή εποχή.

«Το Προσχέδιο: Α) Συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας των παλαιότερων ετών και τη φοροκεντρική προσαρμογή, Β) Είναι αρκετά αισιόδοξο αναφορικά με τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις του 2018. Γ) Εχει αντιφάσεις», είναι ορισμένες από τις επισημάνσεις στις οποίες προέβη ο κ. Λιαργκόβας, για να προσθέσει ως προς το τελευταίο: «Για παράδειγμα:

Τη γενική στόχευση ως προς την κοινωνική διάσταση, υπηρετεί μεν η εφαρμογή του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, αλλά αυτήν ακριβώς αντιστρατεύονται άλλα μέτρα που προβλέπει το ίδιο το Προσχέδιο π.χ. η σαφής προτίμηση υπέρ των έμμεσων φόρων, ειδικά όσο οι έμμεσοι φόροι δεν χρηματοδοτούν αναδιανεμητικές μεταβιβάσεις, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης και άλλα. Επομένως, το ίδιο το Προσχέδιο «αδυνατίζει» εν μέρει, το σχετικό επιχείρημα».

Για την «επόμενη ημέρα» ο κ. Λιαργκόβας ανάμεσα στ’ άλλα σημείωσε: «Στο επόμενο διάστημα, θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στην γενικότερη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και οριστική διευθέτηση του Χρέους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα. Η κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα το πολιτικό σύστημα, θα πρέπει να χαρτογραφήσουν τις πραγματικές διαστάσεις της εξόδου στις αγοράς ώστε, να μην δημιουργούνται προσδοκίες για το τέλος κάθε πολιτικής προσαρμογής».

Τέλος, ο κ. Λιαργκόβας τόνισε όσον αφορά ειδικότερα τις μεταρρυθμίσεις: «Απαιτείται ήδη και θα απαιτηθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες ισχυρή πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις στην προσαρμογή, μερικές από τις οποίες είναι κατανοητές, όμως, άλλες αλλαγές προσκρούουν σε αντιδράσεις οργανωμένων ομάδων πίεσης και υπακούν σε παλαιοκομματικές λογικές. Για παράδειγμα, όπως οι αντιστάσεις κατά των αξιολογήσεων στο δημόσιο, η απόπειρα παρεμπόδισης πρωτοποριακών εφαρμογών στις μεταφορές και οι πολυεπίπεδες τριβές στα βάθη του κρατικού μηχανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις. Έτσι δεν θα σπαταληθούν οι πολύχρονες θυσίες των Ελλήνων πολιτών και θα επιτευχθούν συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας που όλοι θέλουμε».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Ν.Δένδιας, ανέφερε: «Tο συζητούμενο Προσχέδιο αποτυπώνει την αστοχία της Κυβέρνησης ως προς τους μακροοικονομικούς στόχους που η ίδια θέτει. Προβλέπει την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έχουν σαν αποτέλεσμα το αντίθετο από αυτό που ελέχθη λίγο πριν δηλαδή την υπερφορολόγηση των πολιτών και μάλιστα την υπερφορολόγηση των πολιτών με τα μικρότερα εισοδήματα όχι ότι έχουν μείνει  πολλοί με μεγάλα εισοδήματα».

Για προσχέδιο «εικονικής πραγματικότητας περί δήθεν «success story» της εξόδου από τα Μνημόνια», αλλά και «σκληρής πραγματικότητας της διαρκούς λιτότητας», μίλησε ο κ. Ι. Κουτσούκος (ΔΗΣΥ). Για «παραμύθι» της κυβέρνησης μίλησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ευ. Καρακώστας. «Εχουμε και νέα μέτρα μπροστά μας και αμέσως μετά, την τυπική λήξη του μνημονίου» τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Με πολλές ενστάσεις εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Γ. Κατσαντώνης, ενώ ο κ. Γ. Αμυράς (ΠΟΤΑΜΙ) είπε: «Η κυβέρνηση έχει περάσει από τις πολιτικές αυταπάτες, στις δημοσιονομικές αυταπάτες, γιατί πώς αλλιώς να δικαιολογήσεις την εμμονή του οικονομικού επιτελείου στην γνωστή τακτική της υπέρ φορολόγησης για να πιάσει δημοσιονομικούς στόχους, όταν χάνει τον κεντρικό στόχο που είναι η δημιουργία εισοδημάτων, η δημιουργία ανάπτυξης».

Στον αντίποδα, οι Δημ.Βέττας (ΣΥΡΙΖΑ) και Δ.Καμμένος (ΑΝΕΛ) υποστήριξαν τις κυβερνητικές επιλογές και σχεδιασμούς: Ο πρώτος μεταξύ άλλων επισήμανε τα αρνητικά των προηγούμενων κυβερνήσεων και υποσχέθηκε εντός του επομένου μηνός οικονομικές ενισχύσεις: «Νομίζω λοιπόν ότι τον Δεκέμβρη μήνα η αγορά θα ενισχυθεί και θα ενισχυθεί από ένα εξαιρετικά δυνατό κοινωνικό μέρισμα αυτό πρέπει να το ξέρουν οι άνθρωποι που μας ακούνε οι συμπολίτες μας από ένα εξαιρετικό σημαντικό κοινωνικό μέρισμα που και εμείς δεν περιμέναμε το ύψος αυτό. Θα ενισχυθεί ένα σημαντικό κομμάτι συνταξιούχων αφού θα επιστραφούν σε αρκετές χιλιάδες συνταξιούχους σημαντικά ποσά από τις παρακρατήσεις υγείας. Θα ριχτούν στην αγορά μισθοί και συντάξεις και βεβαίως ελπίζουμε να λειτουργήσει το συντομότερο η Επιστροφή Ληξιπρόθεσμών Οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες» είπε ο κ. Βέττας. Για «καθαρή έξοδο μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 από όλη αυτή την καταδυνάστευση και αυτή την σκληρή επιτροπεία, στην οποία μας έχουν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις» μίλησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Αύριο αναμένεται να μιλήσει στην Τρίτη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή