Το προεκλογικό ταξίδι του Τραμπ στην Ελλάδα που δεν έγινε ποτέ

Το προεκλογικό ταξίδι του Τραμπ στην Ελλάδα που δεν έγινε ποτέ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίποτα στο διαδικτυακό προφίλ του Τζορτζ Παπαδόπουλου δεν έδειχνε τους τελευταίους μήνες τι συνέβαινε στη ζωή του. Πως, δηλαδή, στα μέσα Ιουλίου είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον και έκτοτε ως κατηγορούμενος συνεργαζόταν με το FBI στο πλαίσιο της έρευνας για τις προεκλογικές επαφές της καμπάνιας Τραμπ με τη Ρωσία. Εκείνος συνέχιζε να σχολιάζει κανονικά την επικαιρότητα –«Ενδιαφέρουσα συνάντηση Τραμπ και Τσίπρα σήμερα»– να ζητάει συμβουλές από τις διαδικτυακές του επαφές –«Ψάχνω έναν καλό εκδότη, καμία πρόταση;»– ή να ανεβάζει φωτογραφίες από την «πόλη του» τη Θεσσαλονίκη (ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο αλλά μιλάει ελληνικά και συχνά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη όπου η οικογένειά του διατηρεί σπίτι).

Αντίστροφη μέτρηση

Και όμως, η αντίστροφη μέτρηση για εκείνον είχε ξεκινήσει μήνες πριν. Επτά ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, ο Παπαδόπουλος είχε δεχθεί να καταθέσει εθελοντικά στο FBI για τις ρωσικές επαφές του. Θα προσπαθούσε να τις υποβαθμίσει και να ισχυριστεί πως όλα είχαν γίνει πριν ενταχθεί στην ομάδα του Τραμπ. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν διαφορετική.

Η έρευνα θα δείξει πως είχε έρθει πολλές φορές σε επαφή με έναν Ρώσο καθηγητή που είχε διασυνδέσεις με Ρώσους αξιωματούχους, μια γυναίκα που ισχυριζόταν ότι είναι συγγενής του Πούτιν και έναν Ρώσο αξιωματούχο. Ο καθηγητής, μάλιστα, του είχε πει ότι η Μόσχα διέθετε «χιλιάδες emails» που θα μπορούσαν να «λερώσουν» την υποψήφια των Δημοκρατικών. Εκείνος ενημέρωνε συνεχώς την ομάδα Τραμπ για τις επαφές του, ώστε να κλείσει μια συνάντηση με τον Πούτιν. Ζήτησε, μάλιστα, άδεια να πραγματοποιήσει ο ίδιος ένα ταξίδι στη Ρωσία: «Εάν είναι εφικτό, να πας» του απάντησαν. Το ταξίδι αυτό –άγνωστο γιατί– δεν έγινε ποτέ.

Εκανε, όμως, άλλα ταξίδια, στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το νέο του στάτους. Ο Τραμπ, άλλωστε, τον είχε χαρακτηρίσει δημόσια «εξαιρετικό». Ο ίδιος γνώριζε πως ήταν μάλλον τυχερός, πως επρόκειτο για ένα κάπως αυθόρμητο σχόλιο, αφού όπως είχε διηγηθεί σε συνομιλητές του, ο Τραμπ τον είχε συναντήσει για πρώτη φορά μόλις λίγες ώρες πριν από εκείνη τη δήλωση.

Τρεις μήνες πριν, είχε ξεκινήσει να εργάζεται στο επιτελείο του Μπεν Κάρσον, υποψηφίου για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Οταν εκείνος αποχώρησε και υποστήριξε τον Τραμπ, του πρότεινε να εντάξει στην ομάδα του τον 30χρονο ομογενή. Εκείνος δέχεται και προσκαλεί τον Παπαδόπουλο σε μια ομιλία του στην Ουάσιγκτον. Αμέσως μετά κάθονται γύρω από ένα τραπέζι με άλλους 12 συμβούλους.

Οταν το ίδιο απόγευμα δημοσιογράφοι τον πιέζουν για το ποιοι είναι οι σύμβουλοί του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκείνος θα αναφερθεί μεταξύ άλλων και στον «εξαιρετικό» Παπαδόπουλο: «Ειδικεύεται σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου», θα τους πει. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο στενή ήταν πράγματι η σχέση του με τον Τραμπ και το επιτελείο του. Ο ίδιος ο πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα τουίταρε πως «λίγοι άνθρωποι γνώριζαν αυτόν τον νεαρό, χαμηλού επιπέδου εθελοντή ονόματι Τζορτζ». Στην Αμερική υπάρχει μονάχα μία καταγεγραμμένη δημόσια εμφάνιση ως συμβούλου του, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Αστόρια: «Ο κ. Τραμπ θεώρησε πως είναι σημαντικό να έρθω και να σας μιλήσω» θα πει. Στα ταξίδια του, όμως, στο εξωτερικό λέει πολλά περισσότερα…

Τα ταξίδια

Το πρώτο ταξίδι που κάνει ως σύμβουλος του Τραμπ είναι στο Ισραήλ. Σε ένα γεύμα εργασίας, οι παρευρισκόμενοι θυμούνται να τους μιλάει ανοικτά για το πώς ο Τραμπ «αναζητεί έντονα σοβαρή συνεργασία από τη Ρωσία». Επισκέπτεται την Κύπρο και την Ελλάδα δύο φορές.

Τέλη Μαΐου συναντάει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Π. Καμμένο, τον κ. Ν. Κοτζιά και τον κ. Κ. Καραμανλή, ενώ αργότερα τον Δεκέμβριο γνωρίζει και τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Τους είχε πει πως προγραμμάτιζε ένα ταξίδι του Τραμπ στην Ελλάδα, ενώ μετά τις εκλογές επέμενε πως είχε «λευκή επιταγή» να διαλέξει οποιονδήποτε ρόλο. «Ολοι ξέρουν πως τον βοήθησα να εκλεγεί, τώρα θέλω να τον βοηθήσω με την προεδρία» είχε στείλει σε sms σε έναν από τους συνομιλητές του. Κάποιοι (όπως π.χ. ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του) ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τα λεγόμενά του, άλλοι (όπως ο κ. Καμμένος) ενθουσιώδεις.

Μετά την ορκωμοσία, όμως, δεν αναλαμβάνει κάποιο πόστο. Η έρευνα του FBI, άλλωστε, έχει αρχίσει. Στη δικογραφία σημειώνουν πως αλλάζει νούμερο τηλεφώνου και διαγράφει το προφίλ του στο Facebook, σε μια μάλλον αφελή προσπάθεια να σβήσει τα ίχνη των συνομιλιών του με τις ρωσικές του επαφές. Μέσα σε λίγους μήνες αποκαλύπτεται πως είχε δώσει ψευδή κατάθεση. Εκείνος αποδέχεται την κατηγορία και συμφωνεί να συνεργαστεί με τις Αρχές. Θα δικαστεί και μόνο γι’ αυτή του την πράξη η ποινή μπορεί να είναι μέχρι επτά μήνες φυλάκιση.

Στο εξώφυλλο του Time

Στην εν εξελίξει έρευνα για τις διασυνδέσεις του στενού επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία πριν από τις προεδρικές εκλογές είναι αφιερωμένο το εξώφυλλο του περιοδικού Time που κυκλοφορεί με φωτογραφίες των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, Ρικ Γκέιτς, Πολ Μάναφορτ και Τζόρτζ Παπαδόπουλου. «Οι πλέον καταζητούμενοι του Μιούλερ», σημειώνει ο κεντρικός τίτλος, αναφερόμενος στον ειδικό ανακριτή, πρώην επικεφαλής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, που προΐσταται των ερευνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή