Ισχυρή η σχέση με Ουάσιγκτον

Ισχυρή η σχέση με Ουάσιγκτον

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμβάθυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Ελλάδας σε πολλαπλούς τομείς και η ανάδειξη μιας σχέσης στρατηγικής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή περιγράφεται ως βασικό στοιχείο της πρόσφατης επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στην Αμερική, από πηγές οι οποίες έχουν πολύ καλή γνώση των επαφών που είχε εκεί ο πρωθυπουργός. Οι συγκεκριμένες πηγές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο κλίμα που υπήρχε στις επιχειρηματικές επαφές του κ. Τσίπρα στο Σικάγο, ενώ τόνιζαν ότι συνολικά εντυπωσίασε η πλήρης απουσία οποιασδήποτε αμφισημίας στον λόγο του πρωθυπουργού για τις ΗΠΑ. Ως θετικό στοιχείο περιγράφεται ότι το τετ α τετ του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ διήρκεσε 30 λεπτά, χρόνο διπλάσιο από εκείνον που προβλέπει το πρωτόκολλο.

Η προσωπική επαφή Τραμπ – Τσίπρα περιγράφεται ως ιδιαίτερα θετική, ενώ αποκρούεται και η κριτική που έγινε από κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα περί έλλειψης κοινού ανακοινωθέντος μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, καθώς κάτι τέτοιο δεν συνηθίζεται από το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το θετικό κλίμα στις δύο συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Τραμπ, αλλά και νωρίτερα με τον κ. Ομπάμα, αναδεικνύει ξεκάθαρα μια συνέχεια στην αμερικανική προδιάθεση έναντι της Ελλάδας.

Σε διπλωματικό επίπεδο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς (μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης), καθώς εκεί εντοπίστηκε ουσιαστική σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Αθήνα για τα Δυτ. Βαλκάνια, την Ανατ. Μεσόγειο και την Τουρκία.

Η Αθήνα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται στο ίδιο μήκος για τα Δυτ. Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή προοπτική τους, σε βαθμό που οι απόψεις της Ελλάδας βρίσκονται πιο κοντά με εκείνες των ΗΠΑ απ’ ό,τι με αυτές που επικρατούν αυτή την περίοδο στην Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ στηρίζουν και τη διαδικασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, αλλά και το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Κοτζιάς χαρακτηρίζοντας «παράθυρο ευκαιρίας» επίλυσης του ονοματολογικού το πρώτο εξάμηνο του 2018. Συναντίληψη υπάρχει και έναντι της Τουρκίας, κυρίως υπό την έννοια της διατήρησής της σε δυτική τροχιά, αλλά και της άποψης που υπάρχει σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κάτι που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από την Αγκυρα. Μνημονεύονται, επίσης, οι επαφές του κ. Κοτζιά όχι μόνο με τον ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ. Ρ. Μακμάστερ, αλλά και με τον υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Γουές Μίτσελ.

Στον τομέα των επενδύσεων, πηγές αναφέρουν ότι η αγορά των ναυπηγείων της Σύρου από την ελληνοαμερικανική εταιρεία ONEX βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξή της, ενώ σε γενικές γραμμές οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας (FSRU) και των logistics ενδιαφέρουν τις αμερικανικές εταιρείες. Στον τομέα της ενέργειας η Β. Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι οι μελλοντικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να μειωθεί η σχεδόν ολοκληρωτική εξάρτηση χωρών όπως η Βουλγαρία και η Σερβία από το ρωσικό αέριο. Στο πλαίσιο εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων εντάσσεται και η στενή συνεργασία για τη ΔΕΘ του 2018, που θα είναι αφιερωμένη στις ΗΠΑ.

Κόμβος συντήρησης ελικοπτέρων

Τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο συντήρησης στρατιωτικών ελικοπτέρων φαίνεται ότι εξετάζουν οι αμερικανικές αρχές σε συνεργασία με τους αρμοδίους στο υπουργείο Εθν. Αμυνας. Η συγκεκριμένη προσπάθεια φαίνεται ότι θα γίνει σε συνδυασμό με την αποφασισμένη προμήθεια παλαιών ελικοπτέρων Kaiowas (OH-58) για την Αεροπορία Στρατού. Οι επαφές που είχε ο υπουργός αναπληρωτής Εθν. Αμυνας Δ. Βίτσας στο Ντέλαγουερ σε εταιρεία κατασκευής ελικοπτέρων, κατά τις παραμονές της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ, συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρούν και οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των F-16 με συνεργασία της Lockheed Martin και της ΕΑΒ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Αμερικανοί επιθυμούν να προτείνουν στην Πολεμική Αεροπορία όσο δυνατόν χαμηλότερη τιμή για τον αριθμό των F-16 που τελικά θα εκσυγχρονιστεί. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι για τις αμερικανικές προθέσεις ενημέρωσε προσωπικά και τον Κυρ. Μητσοτάκη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Σημειώνεται, τέλος, ως ένδειξη της πολύ καλής συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο και η αντιαεροπορική άσκηση «Artemis Strike» που πραγματοποιείται στο Πεδίο Βολής Κρήτης αυτές τις ημέρες, υπό την ευθύνη της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης και υπό γερμανική διοίκηση, με τη συμμετοχή 200 Αμερικανών και 650 Γερμανών στρατιωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή