Τσίπρας: «Αθεράπευτα αισιόδοξος»

Τσίπρας: «Αθεράπευτα αισιόδοξος»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δηλώνοντας «αθεράπευτα αισιόδοξος» για την επιτυχία της κυβέρνησης και επιλέγοντας τακτική σκληρής πόλωσης και αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, επιδίωξε χθες να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας προς τους βουλευτές του. Το θετικό αφήγημα για την πορεία της οικονομίας, η βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έγκαιρα και χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα, η προοπτική διανομής κοινωνικού μερίσματος και ένας μικρός απολογισμός κυβερνητικών παρεμβάσεων με προοδευτικό – αριστερό πρόσημο λειτούργησαν ως πλαίσιο της πρωθυπουργικής τοποθέτησης για την κυβερνητική πορεία. Και η επικαιρότητα των Paradise Papers ήταν η βάση της επίθεσης που εξαπέλυσε κατά της Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως την άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης στη δεδομένη συγκυρία, υπογραμμίζοντας ότι αυτή προχωράει με τους επιθυμητούς ρυθμούς και σε πολύ καλό κλίμα. Και προσέθεσε ότι αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να αρχίσουν συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και να εισέλθει η χώρα στην τελική ευθεία για έξοδο από το μνημόνιο. «Γι’ αυτό έχει σημασία όχι μόνο η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και η έγκαιρη ολοκλήρωσή της», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Κοινωνικό μέρισμα

Για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα γίνει εντός του έτους. Απέφυγε, ωστόσο να εισέλθει σε λεπτομέρειες για τον τρόπο κατανομής, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι θα κατευθυνθεί για τη στήριξη αδύναμων και ευάλωτων ομάδων, καθώς και ότι τα οριστικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα προσεχώς.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα, ούτε την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε και να εφησυχάζουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας σε εγρήγορση και συσπείρωση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, έχουμε ακόμα να δώσουμε μάχες πολλές». Και έσπευσε στη συνέχεια να δώσει τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται προσεχώς, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, την έξοδο από την επιτήρηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη, που χαρακτήρισε «ορατούς πλέον στόχους», ενόψει της «εμβληματικής στιγμής» που πλησιάζει, προσδιορίζοντας ως τέτοια την έξοδο από τα μνημόνια.

Σειρά παρεμβάσεων

Ο κ. Τσίπρας, δεδομένου του σταθερού προβληματισμού που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κόμματός του για πλήρη υποταγή στις μνημονιακές πολιτικές, μίλησε για σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο: αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις στην υγεία και την παιδεία, στην προωθούμενη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, σε νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η νομική κατοχύρωση ταυτότητας φύλου κ.λπ.

Αναφορικά με την επικαιρότητα των Paradise Papers, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θα ερευνήσει όλες τις υποθέσεις. Επιτέθηκε στη Ν.Δ., δηλώνοντας ότι «αναμένουμε εξηγήσεις» και προσέθεσε ότι «όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής». Προανήγγειλε, δε, πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο Ε.Ε., προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογα φαινόμενα.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του απευθύνοντας προσκλητήριο συστράτευσης προς τους βουλευτές του και τονίζοντας ότι «διανύσαμε μία δύσκολη πορεία. Απομένουν τα τελευταία μέτρα», δήλωσε «αθεράπευτα αισιόδοξος» για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή