Οι δύο αρνήσεις (για Κουφοντίνα και Ρουβίκωνα) και η μία παραδοχή (για νόμο Παρασκευόπουλου) του Σταύρου Κοντονή

Οι δύο αρνήσεις (για Κουφοντίνα και Ρουβίκωνα) και η μία παραδοχή (για νόμο Παρασκευόπουλου) του Σταύρου Κοντονή

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος αγόρευσης εντός της Βουλής, ο εριστικός λόγος που αρθρώνει τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης έναντι πολιτικών του αντιπάλων στην αίθουσα της Ολομέλειας, έκανε πολλούς να μην αιφνιδιάζονται σήμερα από την νέα κοινοβουλευτική εμφάνισή του και τα όσα είπε – με τον τρόπο που τα είπε- απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Ωστόσο, πίσω από το ζήτημα της «εικόνας» και της πολιτικής συμπεριφοράς του κ. Σταύρου Κοντονή, υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα ουσίας, τα οποία είναι σοβαρά και δεν πέρασαν απαρατήρητα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν: Πρώτον, δεν προέβη –αν και επίσης προκλήθηκε- σε σχόλιο πολιτικής αποδοκιμασίας των ύμνων Ρουβίκωνα προς το πρόσωπο του αδειούχου τρομοκράτη. Δεύτερον, η άρνησή του –αν και προκλήθηκε προς τούτο- να προβεί σε πολιτικό σχόλιο έκφρασης διαφωνίας με τη χορήγηση άδειας στον κατά συρροή δολοφόνο Κουφοντίνα. Τρίτον, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι ο δολοφόνος της Δώρας αποφυλακίστηκε (τυπικώς) με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου.

Ως προς το πρώτο: Ο πρόεδρος της ΝΔ μεταξύ άλλων στη σύντομη παρέμβασή του αφού μνημόνευσε ότι ο αρχηγός του Ρουβίκωνα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εγκωμίασε τον Κουφοντίνα, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει επιτέλους όσα πρέπει και κατά των τρομοκρατών και κατά εκείνων που τους εγκωμιάζουν. «Εξεπλάγην που άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να ξεκινά με την 48ωρη άδεια που πέτυχε μέσω της νόμιμης διαδικασίας ο συγκεκριμένος κρατούμενος, για να διανθίσει τα δύο τρίτα της ομιλίας του με τη δράση του Ρουβίκωνα», ήταν αυτό που βρήκα απλώς να πει ο υπουργός Δικαιοσύνης, πριν κάνει εκ νέου λόγο για ακροδεξιά ρητορία της ΝΔ.

Ως προς το δεύτερο: Η κυρία Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, πώς ο κ. Κοντονής επέδειξε διαφορετικά αντανακλαστικά στις περιπτώσεις Ηριάννας (τότε είχε δημοσίως δηλώσει πως διαφωνεί με την απόφαση για μη αποφυλάκισή της) και Κουφοντίνα (καμία δήλωση). «Εσείς όταν βγήκε απόφαση για Ηριάννα, θεωρήσατε καθήκον της να τη στηλιτεύσετε. Περίμενα σήμερα να πείτε λυπούμαστε, δεν συμφωνούμε. Οτι πολιτικά καταδικάζουμε. Δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε. από τη μια όλο το παρεάκι, συλλογικότητες, Ρουβίκωνας είμαστε ένα και το αυτό. Οταν είναι να καταδικάσετε δολοφόνο, κρύβεστε» είπε η βουλευτής της ΝΔ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης στην «απάντησή» του δεν έλυσε την δικαιολογημένη απορία γι’ αυτή τη δύο μέτρων και δύο σταθμών στάση του. Αντιθέτως, σαν να είχε ερωτηθεί γενικώς για την τρομοκρατία, είπε ότι ουδέποτε επιδικόμασε ο ΣΥΡΙΖΑ δολοφονικές ενέργειες.

Ως προς το τρίτο: Με αφορμή συζήτηση στο δημόσιο ώρο τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τοβάσει ποιού νόμου αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος της Δώρας, και τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι αυτό δεν έγινε με τον νόμο Παρασκευόπουλου αλλά με βάση νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη συμπλήρωση 3/5 της ποινής, ο βουλευτής της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή ζήτησε –αν ισχύει ο ισχυρισμός αυτός- να παρουσιάσει ως αποδεικτικό στοιχείο απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυλάκιση βάσει του προαναφερθέντος παλαιού νομοθετικού πλαισίου.

«Αυτό είναι κάτι τυπικό» ακούστηκε να λέει από τα υπουργικά ο κ. Κοντονής, σε μια πρώτη ένδειξη ότι η επίμαχη αποφυλάκιση έγινε με τον νόμο Παρασκευόπουλου τελικά. «Δεν είναι τυπικό. Αρα ο δολοφόνος της Ντόρας, εξήλθε της φυλακής λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου. Δεν πήγε στον άλλο νόμο, επειδή πληρούσε τον νόμο Παρασκευόπουλου» σχολίασε αμέσως ο κ. Γεωργιάδης. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδεχόμενος πλήρως το με ποιό ακριβώς νομοθετικό πλαίσιο βγήκε από τη φυλακή ο δολοφόνος, συμπλήρωσε απλώς ότι έτσι κι αλλιώς πληρούσε τα κριτήρια του προηγούμενου νόμου… Και υποστήριξε πως αν συνεδρίαζε το εν λόγω Συμβούλιο θα τον έβγαζε από τις φυλακές.

Τόσο καλά στο χώρο όπου ψηφίζονται οι νόμοι λειτουργίας του νεοελληνικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή