Μπακογιάννη: «Επιλεκτική ευαισθησία»

Μπακογιάννη: «Επιλεκτική ευαισθησία»

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σφοδρότατη προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, χθες, με στόχο την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, εξαιτίας όσων ανέφερε η βουλευτής της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια παρεμβάσεών της, με επίκεντρο την υπόθεση της χορήγησης άδειας στον Κουφοντίνα, ανέβασε κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Επί της ουσίας, ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Κοντονής δεν έδωσε καμία εξήγηση στο γεγονός ότι, όπως του επισημάνθηκε, δεν προέβη σε καμία δήλωση πολιτικής αποδοκιμασίας της απόφασης για τη χορήγηση άδειας στον τρομοκράτη να βγει επί 48ωρο από τη φυλακή, επιδεικνύοντας έτσι διαφορετικά αντανακλαστικά έναντι άλλης υπόθεσης – και ειδικά με την περίπτωση της απόρριψης αιτήματος εκ μέρους της Ηριάννας για αποφυλάκισή της.

«Εμένα αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο απ’ όλα είναι η επιλεκτική σας ευαισθησία. Εσείς ως υπουργός Δικαιοσύνης, κύριε Κοντονή, όταν βγήκε η απόφαση για την Ηριάννα, θεωρήσατε καθήκον σας να τη στηλιτεύσετε. Περίμενα τουλάχιστον από εσάς σήμερα να σηκωθείτε πάνω και να πείτε: “Λυπούμαστε, δεν συμφωνούμε”. Ετσι λέει ο νόμος, βγήκε γιατί τηρούμε τον νόμο, αλλά εμείς πολιτικά καταδικάζουμε. Ομως, δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε, κύριε Κοντονή μου, διότι όλο το παρεάκι –συλλογικότητες άλφα, Ρουβίκωνας, συλλογικότητες βήτα– είμαστε ένα και το αυτό, και όταν θέλουμε να τους καλύψουμε, είμαστε πρώτοι στις καταδίκες. Οταν πρόκειται να καλύψετε ή να καταδικάσετε έναν δολοφόνο που σκότωσε έντεκα ανθρώπους, κρύβεστε, κύριε Κοντονή. Αίσχος», είπε με έμφαση η κυρία Μπακογιάννη. Λίγο νωρίτερα, η βουλευτής της Ν.Δ. σημείωνε υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα αιτήματα για άδεια από τον συγκεκριμένο κρατούμενο είχαν απορριφθεί: «Τι άλλαξε από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν του δίνονταν με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο; Τι άλλαξε; Οταν, λοιπόν, αυτό το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε, την άδεια στον Κουφοντίνα την είχαν αρνηθεί. Δεν ήταν ο ίδιος Κουφοντίνας; Δεν ήταν ίδιος ο νόμος»;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «απρεπείς» τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και περιορίστηκε να σημειώσει ότι το κόμμα του έχει καταδικάσει όλες τις δολοφονικές ενέργειες. «Ουδέποτε στέρξαμε συμπαραστάτες σε τέτοιες καταστάσεις». Στο σημείο αυτό η κυρία Μπακογιάννη ακούστηκε να σχολιάζει: «Με όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης του ΣΥΡΙΖΑ εκεί». Και ο κ. Κοντονής συνέχισε: «Ανακρίβειες και ψέματα στη Βουλή, κυρία Μπακογιάννη, και μάλιστα διανθίζετε τον λόγο σας ότι δήθεν εμείς υποστηρίζουμε και στέργουμε σε ενέργειες άλλων των οποίων έχουμε πέσει θύματα».

Ο διάλογος

Η σκληρή σύγκρουση είχε ανοίξει λίγο πριν, όταν ο κ. Κοντονής από του βήματος απαντούσε σε προηγηθείσα τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. επικαλούμενος επιχειρήματα τα οποία σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη δεν ίσχυαν. Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν ντρέπεσαι λίγο»;

Στ. Κοντονής: «Μην ξαναμιλήσετε έτσι, κυρία Μπακογιάννη, γιατί σέβομαι ότι είστε γυναίκα. Θα πείτε “δεν ντρέπεσαι”; Να ντρέπεσαι εσύ! Να ντρέπεσαι εσύ για την πορεία σου και για τη διαδρομή σου».

Ειδικά ως προς το ζήτημα της άδειας στον Κουφοντίνα, ο κ. Κοντονής επισήμανε πολλές φορές ότι αυτή δόθηκε με τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η οποία –όπως πρόσθεσε– δεν τροποποιήθηκε από τη σημερινή συγκυβέρνηση: «Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο που ψηφίσατε εσείς, χωρίς καμία αλλαγή από τη δική μας κυβέρνηση, επελήφθη το Συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα. Στοιχείο ενός κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων έναντι όλων. Διαφορετικά δεν έχουμε κράτος δικαίου. Η λογική ότι ο νόμος το προβλέπει, αλλά ο νόμος δεν θα ισχύσει για κάποιους, των οποίων η δράση, η παρουσία, τα έργα δεν τα εγκρίνουμε, αυτό δεν μπορεί να μπει στη συζήτηση», είπε.

Παρέμβαση υπέρ νόμου Παρασκευόπουλου

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει αναφορικά με τον νόμο Παρασκευόπουλου, μετά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του ιδίου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, παρενέβη με άρθρο του ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στέλεχος της κίνησης «53+». Ο κ. Λάμπρου αναφέρει στο κείμενό του, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr, ότι «ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν αποτελεί αριστερή παρένθεση», ότι η παράταση που δόθηκε από τη Βουλή στα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών ήταν σωστή μέχρι να δοθούν οριστικές λύσεις «στον χρονικά υπερβολικό εγκλεισμό, που και αδιέξοδος είναι και αναχρονιστικός».

Ο κ. Λάμπρου χαρακτηρίζει τον νόμο «τομή που πρέπει να προχωρήσει» και τονίζει ότι «θα ήταν λάθος να πέσουμε στην παγίδα που έχει στήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και να παίξουμε στο γήπεδό της και μάλιστα αμυντικά. Να απολογούμαστε γι’ αυτά που δεν πρέπει να απολογηθούμε». Και προσθέτει ότι «οι αντιφιλελεύθερες και δογματικές κραυγές της ηγεσίας της Ν.Δ. δεν θα μας οδηγήσουν στη σιωπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή