Οι τριμερείς στην ατζέντα Αθήνας – Λευκωσίας

Οι τριμερείς στην ατζέντα Αθήνας – Λευκωσίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, που έχουν σχεδόν θεσμοποιηθεί τόσο προς Ανατολάς όσο και προς Δυσμάς της Μεσογείου, ανέδειξαν κατά κύριο λόγο στη χθεσινή συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης. Στο περιθώριο της Δεύτερης Ευρωαραβικής Συνόδου που διεξάγεται στην Αθήνα, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη σημασία των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με τις αραβικές χώρες. Δεν έγινε αναφορά μόνο στις υφιστάμενες τριμερείς με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, αλλά και στον συνδυασμό με ευρωπαϊκές χώρες της Κεντρικής και της Δυτικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πολύ ουσιαστική εμπλοκή της Ιταλίας (τετραμερής με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ για ζητήματα ενέργειας), αλλά και της Γαλλίας, η οποία πέρα από τα συμφέροντά της στον ενεργειακό τομέα συνεργάζεται στενά με την Αίγυπτο, αλλά και το Ισραήλ, και σε ζητήματα ασφαλείας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για το Κυπριακό, παρόντος και του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, συμφωνώντας ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή προκειμένου να υπάρξει βιώσιμη λύση. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον Μαλτέζο ομόλογό του Τζόζεφ Μούσκατ, αλλά και τον Μάρος Σέφτοβιτς, αντιπρόεδρο της Κομισιόν για την ενεργειακή ένωση. Οι κ. Τσίπρας και Σέφτοβιτς συζήτησαν για όλα τα ενεργειακά εγχειρήματα στα οποία είτε συμμετέχει είτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει η Ελλάδα, όπως ο TAP, ο Eurasian Interconnector, ο αγωγός EastMed, αλλά και o Turkish Stream.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει κανονικά τον σχεδιασμό για την έρευνα στα οικόπεδα της ΑΟΖ της, όπως φάνηκε και από τις επαφές που είχε στις αρχές της εβδομάδας στο Παρίσι ο κ. Αναστασιάδης. Οι Τούρκοι εξακολουθούν να επιμένουν στην προβολή των θέσεών τους στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω NAVTEX. Πέρα από τη σταθερή NAVTEX η οποία δεσμεύει μια μεγάλη περιοχή από τα ανοικτά στα ανατολικά της Κρήτης μέχρι τα δυτικά της Κύπρου, οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Αττάλειας δέσμευσαν και ακόμη μία περιοχή στο οικόπεδο 6, όπου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες έρευνες της Total.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή