«Οχι» της κυβέρνησης στην κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου

«Οχι» της κυβέρνησης στην κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, απέρριψε σήμερα στη Βουλή –διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου- νομοθετική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου περί πρόωρης αποφυλάκισης καταδικασμένων για σοβαρά εγκλήματα, καθώς και για επαναφορά των ρυθμίσεων για τη λειτουργία υφίστης ασφαλείας φυλακών «τύπου Γ’».

Πρόκειται για τροπολογία που υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Καραγκούνης και Ν. Δένδιας, και η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα «παίγνια». Ο κ. Τσακαλώτος επικαλούμενος την κυβερνητική θέση ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται υπό το πρίσμα της προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων, αιτιολόγησε την απόρριψή της.

«Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ρυθμίσεων (ενν. του νόμου για τις αποφυλακίσεις), έχει αποδεδειγμένα δημιουργηθεί εξαιρετικά σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και διασάλευση της έννομης τάξης, με κατάλυση του κοινού περί δικαίου αισθήματος», αναφέρουν οι γαλάζιοι στην αιτιολογική έκθεσή τους επί της τροπολογίας και προσθέτει: «Αποφυλακίστηκαν πλέον των 12.500 κρατουμένων, εκ των οποίων άνω των 2.000 εξέτιαν ποινή κάθειρξης για την τέλεχη ειδεχθών κακουργημάτων. Ειδικότερα δε, απεδείχθη αφενός ότι πολλοί εκ των αποφυλακισθέντων κατά τον τρόπο αυτό έχουν προβεί σε σημαντικά νέα εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα κακουργηματικού χαρακτήρα, και αφετέρου ότι ουσιαστικά διογκώθηκε η απασχόληση των αστυνομικών οργάνων με την καταστολή της προκληθείσας νέας εγκληματικότητας. Συνεπεία δε των ανωτέρω και σε συνδυασμό με την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, διά της πρόωρης αποφυλάκισης των ατόμων αυτών, είναι να πλήττεται σε κοινωνικό και τομικό επίπεδο το αίσθημα της δικαιοσύνης, η προστασία του ατόμου και των έννομων αγαθών, καθώς και τελικώς καθίσταται ανεπιτυχής ο σωφρονισμός των εν λόγω εγκληματιών». Και καταλήγουν, σημειώνοντας ότι η πρότασή τους καθίσταται απολύτως αναγκαία «δυνάμει επιτακτικών λόγων δημόσιας ασφάλειας», έπειτα και «από την δημόσια παραδοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είχε το πρώτον εισηγηθεί τις σχετικές διατάξεις αποσυμφόρησης των φυλακών, για την ανάγκη κατάργησής τους».

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή