Εξάμηνη παράταση συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας

Εξάμηνη παράταση συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, υπέγραψε την εγκύκλιο που προβλέπει αναδρομική , από 1/7/2017, παράταση της καταβολής συντάξεων και επιδομάτων, λόγω αναπηρίας, στις περιπτώσεις λήξης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω αναπηρίας, εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων (εμπρόθεσμη υποβολή αίτησης για πιστοποίηση αναπηρίας).

Η εγκύκλιος εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 28 του Ν. 4488/2017, που δεν ορίζει πλέον συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης ισχύος της νομοθετικής πρόβλεψης για εξάμηνη παράταση. Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «εάν μετά την οριστική κρίση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ, κριθεί ότι οι ανωτέρω συνταξιούχοι, που η χορήγηση σύνταξής τους παρατάθηκε βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης, δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας (συντάξιμο βάσει της νομοθεσίας που διέπει τον ΕΦΚΑ) ή φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας μικρότερο από το προγενεστέρως κριθέν (67%) , οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών. Στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή