«Nαι» επί της αρχής από Ν.Δ. για μέρισμα

«Nαι» επί της αρχής από Ν.Δ. για μέρισμα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Διπλό μήνυμα προς τους δανειστές, ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα ούτε άλλη υπερφορολόγηση –συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης την οποία δέχθηκαν ασμένως οι δανειστές– και ότι η πολιτική αλλαγή θα έρθει με μια δύναμη που θα έχει την «ιδιοκτησία μιας νέας πολιτικής ατζέντας», απηύθυνε χθες το βράδυ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. λέει «ναι» επί της αρχής στο κοινωνικό μέρισμα, ενώ ανώτατες πηγές της σημείωναν ότι δείχνει το «άγχος» της κυβέρνησης, ενδεχομένως και επειδή το 2018 μπορεί να αποδειχθεί εκλογικό έτος.

Μάλιστα, χθες το βράδυ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ειρωνικά το τηλεγράφημα του ΑΠΕ που περιέγραφε τις εκδηλώσεις… λατρείας προς τον πρωθυπουργό στη Θράκη λέγοντας ότι «προφανώς κι εμένα βγαίνοντας έξω από το Κοινοβούλιο θα με περιμένουν με λουλούδια. Μετά τα fake news, έχουμε και τα fake events».

Το «ναι» επί της αρχής στο μέρισμα, πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση. Η Ν.Δ. επαναφέρει τη συζήτηση επί της ουσίας, διαχωρίζοντας ανάμεσα στο μέρισμα που είναι κατά βάση 720 εκατομμύρια ευρώ και στο υπόλοιπο ποσό που αφορά υποχρεώσεις από οφειλές του Δημοσίου, όπως η καταβολή συντάξεων και ποσό που η κυβέρνηση προορίζει για τη ΔΕΗ. Υπό αυτό το πρίσμα, πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει ό,τι ανακουφίζει τους πολίτες (δηλαδή τα 720 εκατομμύρια), ωστόσο, αναμένει την τελική μορφή του νομοθετήματος για να τοποθετηθεί (αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν το μέρισμα κατέβει σε ένα άρθρο, τότε οι συνθήκες αλλάζουν).

Εξάλλου, η Ν.Δ. επαναλαμβάνει ότι το υπερπλεόνασμα είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης. Το κατέστησε σαφές με ευθείες αιχμές και για τη στάση των δανειστών ο κ. Μητσοτάκης, στη χθεσινοβραδινή του ομιλία ενώπιον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας, προκειμένου να αφήσει άθικτο τον δημόσιο τομέα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ήταν μια καταστροφική επιλογή που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή».

Υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ μίλησε για «φρέσκο πρόσωπο», ενώ έκανε ειδική μνεία στον Αντώνη Σαμαρά που «έκανε πολλά για τη χώρα». Ενώπιον των ευρωβουλευτών της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε την πολιτική αλλαγή ως προϋπόθεση για να μπει οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και προκειμένου «να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη». Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε σκληρό μήνυμα και προς τους δανειστές ότι η λιτότητα «παρατράβηξε». Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα, όπως είπε, «είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση» και επανέλαβε την ετοιμότητά του να αναλάβει «την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». «Η μόνη δύναμη που μιλάει γι’ αυτό, για την ορατότητα μετά το τέλος του προγράμματος, είναι η Ν.Δ.», σημείωνε ανώτατη πηγή της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «δεν θα συγχωρεθεί μεταρρυθμιστική αδράνεια στο μέλλον» και ότι ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% είναι η «τιμωρία για την αφερεγγυότητα του κ. Τσίπρα».

Η κυβέρνηση απορρίπτει τροπολογία

Η κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, απέρριψε χθες στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου περί πρόωρης αποφυλάκισης καταδικασμένων για σοβαρά εγκλήματα, καθώς και για επαναφορά των ρυθμίσεων για τη λειτουργία υψίστης ασφαλείας φυλακών «τύπου Γ΄». Πρόκειται για τροπολογία που υπογράφουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Ν. Παναγιωτόπουλος, Κ. Καραγκούνης και Ν. Δένδιας, και η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τα «παίγνια». «Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των ρυθμίσεων (ενν. του νόμου για τις αποφυλακίσεις), έχει αποδεδειγμένα δημιουργηθεί εξαιρετικά σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και διασάλευση της έννομης τάξης, με κατάλυση του κοινού περί δικαίου αισθήματος», αναφέρουν οι «γαλάζιοι» στην αιτιολογική έκθεσή τους επί της τροπολογίας και προσθέτουν: «Αποφυλακίστηκαν πλέον των 12.500 κρατουμένων, εκ των οποίων άνω των 2.000 εξέτιαν ποινή κάθειρξης για την τέλεση ειδεχθών κακουργημάτων. Ειδικότερα δε, απεδείχθη αφενός ότι πολλοί εκ των αποφυλακισθέντων κατά τον τρόπο αυτό έχουν προβεί σε σημαντικά νέα εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, και αφετέρου ότι ουσιαστικά διογκώθηκε η απασχόληση των αστυνομικών οργάνων με την καταστολή της προκληθείσας νέας εγκληματικότητας». Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος απάντησε αμέσως: «Είναι προφανές ότι δεν θα δεχθούμε την τροπολογία. Εχουμε συζητήσει πολλές φορές αυτά τα πράγματα. Είμαστε, τουλάχιστον σε αυτό το θέμα, οπαδοί του Ντοστογιέφσκι, ότι “ο πολιτισμός μιας χώρας εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζει τους φυλακισμένους” και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή