Αλλαγή ατζέντας από το Μαξίμου

Αλλαγή ατζέντας από το Μαξίμου

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα να αποσυνδέσει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τη διανομή της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα επιδίδεται από χθες η κυβέρνηση. Παράλληλα, καθώς είναι σαφής η επιδίωξη της κυβερνητικής ηγεσίας να διατηρηθεί η συζήτηση σε μια θετική ατζέντα και να μη στραφεί και πάλι σε άλλα θέματα –όπως τα ερωτήματα για τις κινήσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, όσον αφορά την πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, τις πολιτικές διεργασίες στην Κεντροαριστερά ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, την προώθηση των μέτρων που θα οδηγήσουν στην έναρξη των πλειστηριασμών άμεσα– το νομοσχέδιο για τη διανομή των 720 εκατ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση κατατέθηκε χθες στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια. Κεντρική κυβερνητική στόχευση είναι να πιεστούν στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τη θετική ατζέντα που προωθείται για τους οικονομικά ασθενέστερους και να επισκιαστεί από τη συζήτηση αυτή η υπόλοιπη πολιτική επικαιρότητα.

Οι προβλέψεις

Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε χθες να υποβαθμίσει τη διασύνδεση της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων με τις κυβερνητικές επιλογές και απέδωσε τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις υπεραπαισιόδοξες, όπως είπε, προβλέψεις που έγιναν από ορισμένους εκ των θεσμών.

Αναγνώρισε, βεβαίως, ότι το μείγμα των μέτρων που επελέγη ήρθε ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης. Είναι περισσότερο από σαφές, πάντως, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να σταματήσει η όποια διασύνδεση της κατανομής μερίσματος με τη βαριά φορολογία. Ετσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε (Ρ/Σ ALPHA) ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι 1,4 δισ. επιστρέφουν στους πλέον αδύναμους. Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση αναδιανομής και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε».

Στη Βουλή

Χθες, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τα «παίγνια», έγιναν οι πρώτες τοποθετήσεις επί του θέματος. Ο κ. Νίκος Δένδιας από την πλευρά της Ν.Δ. προχώρησε στη διαπίστωση ότι «ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση», ερμηνεύοντας με αυτό τον τρόπο τη σπουδή της κυβέρνησης να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τα μέτρα απόδοσης του πλεονάσματος. Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια εξαγοράς των πολιτών με 700 εκατ. ευρώ», καθώς, όπως είπε, «τα υπόλοιπα χρήματα, μέχρι του ποσού του 1,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν στη ΔΕΗ, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει η Επιχείρηση και στους συνταξιούχους ως οφειλόμενη επιστροφή και όχι ως έκτακτη παροχή». Χαρακτήρισε, δε, το πλεόνασμα «απαράδεκτο» και προϊόν καταλήστευσης του Ελληνα φορολογουμένου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάει ένα βήμα μπροστά στην εξαπάτηση του λαού» και ενώ δρομολογεί νέα μέτρα και περικοπές, «προβάλλει το κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση του ματωμένου πλεονάσματος».

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) αναφέρθηκε σε «πολιτικό τέχνασμα για άντληση ψήφων», που ήρθε ως αποτέλεσμα, όπως είπε, «τριών χρόνων αριστοτεχνικής και ανεπανάληπτης φορομπηχτικής πολιτικής».

Τροποποιήσεις στο καθεστώς της σαρίας

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αλλάζει το καθεστώς εφαρμογής της σαρίας για τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, ανακοίνωσε χθες από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Οπως είπε ο κ. Τσίπρας, με τη νέα ρύθμιση θα καθίσταται προαιρετική η δικαιοδοσία του μουφτή στις κληρονομικές υποθέσεις και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, διαφορετικά η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια. Θα ορίζει η ρύθμιση ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν τεκμήριο δικαιοδοσίας. Θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες, θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός και αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Τέλος, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ιδέες και παρατηρήσεις για τη βελτίωση της πρότασης και τον συντονισμό έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή