Το «χαμένο» αρχείο της Βουλής – Ανακοινώσεις από τον Νίκο Βούτση

Το «χαμένο» αρχείο της Βουλής – Ανακοινώσεις από τον Νίκο Βούτση

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφορικές εγγυήσεις αναφορικά με την διασφάλιση της υπάρξεως, της συντηρήσεως και της αντικειμενικής αξιοποίησης του ιδιαίτερα σημαντικού ιστορικού αρχείου που βρέθηκε «τυχαία» σε εσωτερικό χώρο της Βουλής, έδωσε κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο κ. Ν. Βούτσης.

«Δικλείδες ασφαλείας είναι ο Κανονισμός της Βουλής, η συνείδησή μας και ο όρκος που δίνουμε όταν εκλεγόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής, με αφορμή ερώτηση αναφορικά με το πώς οι επιλεγείσες διαδικασίες «αξιοποίησης» του συγκεκριμένου αρχείου διασφαλίζουν αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ασφάλεια των ντοκουμέντων. Σε ερώτηση δε αναφορικά με το εάν από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν για την ανακάλυψη τα κόμματα., ή αν οι χειρισμοί έγιναν από τη σημερινή πολιτική διεύθυνση της Βουλής, η απάντηση «έδειξε» μη έγκαιρη ενημέρωση: ο κ. Βούτσης επικαλέστηκε εκ νέου τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος –όπως ανέφερε- ρυθμίζει τέτοια ζητήματα. Σε άλλο σημείο, κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, είχε πει ότι όταν έγινε η ανακάλυψη, «δεν είπαμε τίποτα».

Το «χαμένο» αρχείο της Βουλής – Ανακοινώσεις από τον Νίκο Βούτση-1

Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν: Η ανακάλυψη έγινε προ οκτώ μηνών, όταν κατά την διάρκεια εργασιών για την πυροπροστασία των χώρων του μεγάρου του Κοινοβουλίου, για την ενεργειακή επάρκειά του και τη στατικότητα του κτιρίου, «ανακαλύφθηκε» δωμάτιο πίσω από την αίθουσα της Γερουσίας, στο εσωτερικό του οποίου εντοπίστηκαν 1180 φάκελοι. Από τον έως τώρα έλεγχο, διαπιστώθηκε πως αφορούν έγγραφα από τις πρώτες κιόλας δεκαετίες μετά την επανάσταση του 1821 έως και το 1974. Σύμφωνα με την ενημέρωση, το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που βρέθηκε, αφορά την περίοδο της επταετούς δικτατορίας 1967-1974 (συνεδριάσεις «Υπουργικού Συμβουλίου» της χούντας κλπ), ενώ αξιοσημείωτο είναι και πως βρέθηκαν έντυπα των αρχών ασφαλείας, με περιεχόμενο σχετικό με την κατά την επταετή δικτατορία δράση βουλευτών που εξελέγησαν στην πρώτη -μετά την πτώση της Χούντας- Βουλή, το 1974.

Δείτε βίντεο από το χώρο που βρέθηκε το χαμένο αρχείο, όπως το δημοσιοποίησε η Βουλή 

Συνολική ή επαρκή εικόνα για το περιεχόμενο του συνόλου του υλικού δεν έδωσε ο κ. Βούτσης, επικαλούμενος τις ανάγκες της ολοκλήρωσης της σχετικής μελέτης από την ομάδα των αρμοδίων επιστημόνων και μελών του διοικητικού προσωπικού, που ορίστηκαν –προφανώς από το γραφείο του Προέδρου- και σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Κανονισμό, όπως τα επικαλέστηκε ο κ. Βούτσης.

Ο λόγος που έγιναν οι σημερινές έκτακτες ανακοινώσεις και συνέντευξη Τύπου, είναι επειδή κατά τη σημερινή ημέρα αρχίζουν οι επετειακές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973, καθώς –όπως προαναφέρθηκε- υπάρχουν πολλά έγγραφα από την δικτατορία.

Σύμφωνα, τέλος, με απάντηση του κ. Βούτση, «δεν υπάρχουν άλλα άβατα» – «μυστικοί» και ανεξερεύνητοι χώροι εντός του Κοινοβουλίου, αν και οι εξελίξεις δείχνουν ότι τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο μέλλον.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή