ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοντονής: Από 29 Νοεμβρίου οι πλειστηριασμοί – τι συμφωνήθηκε με συμβολαιογράφους

Κοντονής: Από 29 Νοεμβρίου οι πλειστηριασμοί – τι συμφωνήθηκε με συμβολαιογράφους

Την πεποίθηση ότι οι πλειστηριασμοί τελικώς θα ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στα μέτρα που συμφωνήθηκαν σε κοινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν όλα τα θέματα που αποτελούν εμπόδια για την ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών, θέμα μείζονος σημασίας, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει δρομολογηθεί ήδη η αλλαγή των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι που διενεργούν πλειστηριασμούς με αυτεπάγγελτες διώξεις.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι για την ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών, θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ενώ προαναγγέλλεται η συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή συμβολαιογράφων για την επίλυση όποιων τυχόν προβλημάτων ανακύψουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ως προς τα ληφθέντα μέτρα για τους πλειστηριασμούς.

– Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

– Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία θα υποβάλλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ως άνω ομάδας εργασίας.

– Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων  πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα συνεργασίας και σχηματίσθηκε κοινή πεποίθηση ότι θα υπάρξει άμεση λύση στο ζήτημα της διενέργειας των πλειστηριασμών.