ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα Αθήνας στο Βερολίνο

Διάβημα Αθήνας στο Βερολίνο

Σε διαβήματα για τους ελέγχους σε Ελληνες ταξιδιώτες τις τελευταίες ημέρες στα γερμανικά αεροδρόμια, έξω από τις διαδικασίες της Συνθήκης Σένγκεν, έχει προβεί η Αθήνα έναντι του Βερολίνου. Στην Αθήνα υπάρχει εξαιρετική ενόχληση για τη συγκεκριμένη κατάσταση, ωστόσο οι διαμαρτυρίες προς το Βερολίνο έγινε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, καθώς είναι απολύτως σαφές ότι το προσφυγικό ζήτημα και οι προεκτάσεις του, που αγγίζουν την Ελλάδα, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα γερμανικά κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Γίνεται αντιληπτό ως πολιτικό παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης το οποίο αφορά έως ένα βαθμό και τις φιλοδοξίες του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Οι διαρροές

Στον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους και πιθανός δελφίνος του CDU κατά τα επόμενα χρόνια, αποδίδονται και διαρροές προς τον Τύπο, που αυτή την εβδομάδα παρουσιάζει τον βαλκανικό δρόμο ως ανοιχτό, μέσω του οποίου διακινούνται από την Ελλάδα προς τη Γερμανία 15.000 άτομα κάθε μήνα. Ο κ. Ντε Μεζιέρ δεν φαίνεται να κινείται εντελώς αυτόνομα, καθώς στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αντιλαμβάνονται ότι η πίεση από τα ακροδεξιά είναι πιθανόν να αυξηθεί.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η γερμανική πλευρά είναι ότι εντός του 2017 έχουν φθάσει στα αεροδρόμια της χώρας περί τα 1.000 άτομα χωρίς θεώρηση Σένγκεν. Πηγές από την Αθήνα αποκρούουν τη συγκεκριμένη κριτική, παραπέμποντας στην πολύ καλή φύλαξη του διαδρόμου στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, τα οποία επιτηρούνται με τη συμμετοχή και ξένων. Κατά την ανάλυση της Αθήνας, η βασική δίοδος μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων είναι η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, από την Κωνσταντινούπολη προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κατευθύνονται σε καθημερινή βάση πάνω από 2.000 φορτηγά.

Από την Αθήνα αναδεικνύονται, επίσης, τα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, βάσει των οποίων το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές συνολικά 1.800 άτομα προτού επιβιβαστούν σε αεροπλάνα που εξυπηρετούσαν πτήσεις εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από την ανακίνηση του ζητήματος και, κυρίως, τη δημοσίευση των αριθμών στις γερμανικές εφημερίδες, η Αθήνα ζήτησε από το Βερολίνο στοιχεία των προσώπων που εισήλθαν στη Γερμανία παράνομα από την Ελλάδα. Εως αυτή τη στιγμή, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία δεν έχει ακόμη δώσει κάποιο επίσημο στοιχείο στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα.

Διαβεβαιώσεις

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από το Βερολίνο προς την Αθήνα δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι Γερμανοί θα συνεχίσουν τους ελέγχους, δίνοντας έμφαση σε εκείνους τους ταξιδιώτες με εξωτερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να παραπέμπουν σε μετανάστες ή πρόσφυγες.

Πάντως, τα νούμερα που έχουν διαρρεύσει στον γερμανικό Τύπο αμφισβητούνται και στο Βερολίνο. Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ δήλωσε χθες ότι τα νούμερα δεν είναι ξεκάθαρα από στατιστικής πλευράς, καθώς το μητρώο αλλοδαπών δεν ανανεώνεται με τρόπο που να δείχνει ποιος βρίσκεται πραγματικά στη χώρα και ποιος όχι.