ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα βοήθειας προς Ε.Ε. από τον κ. Τσίπρα

Αίτημα βοήθειας προς Ε.Ε. από τον κ. Τσίπρα

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που έπληξε τη Δυτική Αττική. Με την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των πληγέντων να κλιμακώνονται και ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, να βρίσκεται προ των πυλών, η αποκατάσταση των βασικών υποδομών προκειμένου να καταστούν στοιχειωδώς λειτουργικά τα σπίτια της περιοχής καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ανέφεραν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα έχει σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου της Ε.Ε. για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, δήλωσε την πρόθεσή του να θέσει συγκεκριμένο αίτημα βοήθειας προς τους εταίρους, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Οπως, ωστόσο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Γι’ αυτό τον λόγο, πρωτίστως, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό μας με τις δικές μας δυνάμεις». Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε δημοσίως την ευρωπαϊκή ηγεσία «για το κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε (ρ/σ Στο Κόκκινο) σε δύο στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος. Οπως είπε, κατ’ αρχήν γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η καταγραφή των υλικών ζημιών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκπόνηση σχεδίου για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων. «Η αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις στους πληγέντες είναι κάτι το οποίο αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού και, αμέσως μόλις γίνει η συνολική καταγραφή της κατάστασης, θα προβούμε και στις σχετικές ανακοινώσεις», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Το δεύτερο στάδιο αφορά την εκπόνηση σχεδίου για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί συνολικά στην Αττική από την άναρχη δόμηση και αφορά έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και περισσότερο σύνθετες παρεμβάσεις.

Στη σύνοδο του Γκέτεμποργκ, ο κ. Τσίπρας τόνισε προσερχόμενος ότι «είναι απαραίτητο να προστατεύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να στηριχθούν οι επόμενες γενιές».

Εργασιακές σχέσεις

Στην παρέμβασή του, στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου, τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθεί το υπάρχον πλαίσιο προστασίας των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να καλύψει και τις νέες, μη τυπικές μορφές απασχόλησης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό το θέμα, οι μη τυπικές μορφές απασχόλησης, αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη νέα γενιά, ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, επίσης, ότι ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν στόχοι και δείκτες που παρακολουθούν τα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, δεν έχουν θεσπισθεί αντίστοιχοι δείκτες για την κοινωνική σύγκλιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καταγράφονται οι αποκλίσεις και οι ανισότητες μεταξύ των κρατών – μελών.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε σύντομες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, οι οποίοι ζήτησαν πληροφορίες για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας.