ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμη προτάσεων από Μητσοτάκη για τη Δυτ. Αττική

Δέσμη προτάσεων από Μητσοτάκη για τη Δυτ. Αττική

Ψηλά στην ατζέντα διατηρεί η Πειραιώς τις καταστροφές στη Δυτική Αττική, με προτεραιότητα την ανακούφιση των πληγέντων, για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε χθες σε επαφή με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, αναζητώντας τρόπους ενεργοποίησης ουσιαστικής ευρωπαϊκής συνδρομής προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, μέσω της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ., η Πειραιώς κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τους πληγέντες.

Ενα 24ωρο αφότου ο πρόεδρος της Ν.Δ. διεμήνυσε ότι δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών, αλλά η ώρα της «σοβαρότητας», επικοινώνησε με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ για να του επισημάνει την ανάγκη η Ελλάδα να έχει μεταχείριση ανάλογη με αυτήν που είχε η Ιταλία όταν επλήγη από τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο κ. Βέμπερ, και σε δημόσια τοποθέτησή του μετά την επικοινωνία του με τον κ. Μητσοτάκη, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, δεσμευόμενος να συμβάλει στην προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ε.Ε. Την ίδια ώρα, η Μαρία Σπυράκη, σε επικοινωνία της με τον συντονιστή του ΕΛΚ Βαν Νίστελροϊ, ζήτησε το θέμα της Δυτικής Αττικής να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (REGI) και η Ελλάδα να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης με αυτή της Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να καλέσει την Κομισιόν να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, καθώς και την εξαίρεση της εθνικής συμμετοχής από τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ιταλίας (έλαβε κονδύλια ύψους 1,2 δισ. ευρώ και επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, η Ν.Δ., διά της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με εντολή του κ. Μητσοτάκη και ήδη συνεδρίασε, προτείνει ήδη πέντε μέτρα, καλώντας την κυβέρνηση να τα υιοθετήσει: Πλήρη απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα των οφειλών τους προς την εφορία, δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή και καταστραφεί ολοσχερώς από τη θεομηνία, άμεση στέγαση και σίτιση όλων των κατοίκων, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και 24ωρη εντατική αστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών που έχουν πληγεί για να μη συνεχιστούν τα απαράδεκτα φαινόμενα πλιάτσικου που, ήδη, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Μηνύματα ανικανότητας

Η υπόθεση της Δυτικής Αττικής θα συμπεριληφθεί και στην παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ. στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πλημμύρες στη Δυτική Αττική θα μπουν στο κάδρο των συνολικών μηνυμάτων ανικανότητας που εκπέμπει η κυβέρνηση και τα οποία αναμένεται να υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας την περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό, περιπτώσεις, στις οποίες –όπως και στη Δυτική Αττική– ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε κατόπιν εορτής. Η συζήτηση για το μέρισμα, εξάλλου, αναμένεται να επεκταθεί από τον κ. Μητσοτάκη και στον Πάνο Καμμένο και κυρίως στην πρωθυπουργική σιωπή για τις σκιές πάνω από τον κυβερνητικό του εταίρο.