ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψήφος εμπιστοσύνης» Ντράγκι σε Στουρνάρα

«Ψήφος εμπιστοσύνης» Ντράγκι σε Στουρνάρα

Σε δήλωση στήριξης του Γιάννη Στουρνάρα προέβη τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με αφορμή τα περί έρευνας σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για φερόμενη διαρροή εγγράφου.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι «έμπιστο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και «έχει εργαστεί σκληρά για το καλό της Ελλάδας».

Οσον αφορά την ελληνική οικονομία, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η συνολική κατάσταση της έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόσο σε πραγματικά μεγέθη, όσο και σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και την απασχόληση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η συνεχής εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Συνεχίζοντας, ο Μ. Ντράγκι τόνισε, ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται θετικά στις αγορές, σημειώνοντας ειδικότερα την «αξιοσημείωτη μείωση των spreads» και την θετική ανταπόκριση των αγορών για την προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων (swap) από την ελληνική κυβέρνηση.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχεται στο 17,1%, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους, γιατί αυτή τη στιγμή η κατάσταση των καταθέσεων έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)