Δεν φεύγει ο Μουγκάμπε

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη σε ολόκληρη τη Ζιμπάμπουε προκάλεσε η επιμονή του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε να μην ανακοινώσει την παραίτησή του και να αγνοήσει το τελεσίγραφο με το οποίο το ίδιο του το κόμμα απαιτούσε την παραίτησή του. Κατόπιν αυτού το κυβερνών κόμμα ZANU-PF αποφάσισε χθες ομοφώνως να κινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του.

Στον λόγο που εκφώνησε το βράδυ της Κυριακής, ο Μουγκάμπε δεν ανακοίνωσε, όπως όλοι ανέμεναν, την παραίτησή του, αλλά, αντιθέτως, αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου. Αν και παραδέχτηκε ότι η χώρα διανύει μια δύσκολη περίοδο, απέφυγε να αναφερθεί στο δυσμενέστατο κλίμα που έχει διαμορφωθεί εις βάρος του. Την ίδια στιγμή, η απογοήτευση των πολιτών της Ζιμπάμπουε αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων των στρατιωτικών αξιωματικών, που κατέλαβαν την Πέμπτη την εξουσία στη Χαράρε, με τον Μουγκάμπε.

Οι στρατιωτικοί αξιωματικοί αρνούνται να αναγνωρίσουν πως η κατάληψη της εξουσίας συνιστά πραξικόπημα. Οι ίδιοι επιθυμούν να προσδώσουν στη στρατιωτική παρέμβαση μια εικόνα νομιμότητας που απορρέει από την ανάγκη να σώσουν τον άρρωστο Μουγκάμπε από την ομάδα που έχει οργανώσει η σύζυγός του και που κατείχε, μέχρι πρότινος, τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η επικύρωση της νομιμότητας προϋποθέτει τη συνεργασία του Μουγκάμπε, κάτι το οποίο ο πρόεδρος έχει συνειδητοποιήσει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός του.

Η στρατιωτική παρέμβαση στη Χαράρε θεωρείται συνυφασμένη με τις ενδοκομματικές προστριβές που σημειώνονται εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα σε δύο ομάδες – φράξιες. Η πρώτη είναι η ομάδα Λακόστ, η οποία απολαμβάνει τη στήριξη του στρατού και έχει αρχηγό τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο, Εμερσον Μνανγκάγκουα, και η δεύτερη είναι η ομάδα G-40, η οποία υποστηρίζεται από αστυνομικές δυνάμεις και έχει ως επικεφαλής τη σύζυγο του Μουγκάμπε, Γκρέις. Η πτώση του Μουγκάμπε σηματοδοτήθηκε, αναμφίβολα, από την απόλυση του αντιπροέδρου Μνανγκάγκουα και την απόπειρα σύλληψης του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιγουένγκα. Λίγες ώρες μετά την απόλυσή του, ο Μνανγκάγκουα, φοβούμενος τη σύλληψη, δραπέτευσε στη Μοζαμβίκη και έπειτα στη Νότια Αφρική, χωρίς, έκτοτε, να έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση.

Το τέλος της εποχής του Μουγκάμπε φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ και αυτό είναι κάτι που μάλλον ευχαριστεί την πλειονότητα των πολιτών της Ζιμπάμπουε. Ωστόσο, αρκετοί παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στον Μνανγκάγκουα, για τον λόγο ότι ήταν ο ίδιος που είχε αναλάβει την αδίστακτη εφαρμογή των πολιτικών του Μουγκάμπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή