Άποψη: Εκκρεμότητες, πιέσεις και κίνδυνοι για την Αθήνα

Άποψη: Εκκρεμότητες, πιέσεις και κίνδυνοι για την Αθήνα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών παραδεχόταν σε συνομιλητές του πως όσο δεν συγκροτείται γερμανική κυβέρνηση και δεν ορίζεται ο αντικαταστάτης του κ. Σόιμπλε, το Eurogroup θα υπολειτουργεί και δεν θα λαμβάνει αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα της Ευρωζώνης. Η ελάφρυνση του χρέους και το τι θα γίνει μετά την 21η Αυγούστου 2018, όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας στη χώρα μας, εντάσσονται στην κατηγορία των θεμάτων, τα οποία δεν θα ωριμάσουν ώστε να ληφθούν αποφάσεις, όσο στο Βερολίνο υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, οι συζητήσεις γι’ αυτά τα θέματα θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα έχουν ολοκληρωθεί την άνοιξη, ώστε να έχει χρόνο η Ελλάδα να προχωρήσει σε δύο ή τρεις εκδόσεις ομολόγων πριν από τη λήξη του προγράμματος. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας, το οποίο θα διευκολύνει στη συνέχεια την απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να είναι σαφές στους επενδυτές το μεταμνημονιακό τοπίο. Οσο δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση ή αν οδηγηθεί η Γερμανία σε νέες εκλογές, αναπόφευκτα θα χάνεται χρόνος και θα εντείνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας.

Κυβερνητικό στέλεχος με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς σημείωνε πως η ελληνική πλευρά έχει πλέον ακόμη περισσότερους λόγους να ολοκληρώσει την αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις. Εως το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς (staff-level agreement) και στο Eurogroup του Ιανουαρίου να συμφωνηθούν τα νέα προαπαιτούμενα και να εγκριθεί η δόση. Αν υπάρχουν εκκρεμότητες -και στο μεταξύ δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο- θα είναι δύσκολο για τον Γερμανό υπηρεσιακό υπουργό να δώσει τη συγκατάθεσή του για την εκταμίευση. Γι’ αυτό, θα ενταθούν οι πιέσεις στους υπουργούς να ολοκληρώσουν τα προαπαιτούμενα. Προς την κατεύθυνση αυτή τις επόμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός θα έχει κατά μόνας συναντήσεις με όσους υπουργούς έχουν τις σημαντικότερες εκκρεμότητες (Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης).

Ενας άλλος κίνδυνος είναι να κλείσει στην ώρα της η αξιολόγηση, αλλά στη συνέχεια να καθυστερήσουν σε επίπεδο Ευρωζώνης οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ωθώντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε απρόβλεπτες επιπλοκές, κλιμάκωση της αβεβαιότητας και ανατροπή όλου του αφηγήματος για έξοδο από το μνημόνιο και επιστροφή στην κανονικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή